Lagom till sommaren lanserar Agitator Whiskymakare Agitators Islay PX – årets ”semester-whisky”. En milt rökig whisky med saltstänk, torkad frukt och lakritstoner. Luta dig tillbaka, njut av ledigheten ackompanjerat av en whisky som tar dig på en känslomässig resa runt Europa; från Jerez i södra Spanien via Islay i Skottland till lilla Arboga.
Whiskyentusiaster, gör er redo för en ny smakupplevelse! Agitator är glada över att kunna tillkännage lanseringen av deras senaste produkt, en whisky i begränsad upplaga lagrad på småfat, s k quarter casks, som tidigare innehållit Islay whisky samt fat från Islay som ursprungligen använts för lagring av Pedro Ximenez Sherry.
PX sherry är ett sött dessertvin som är gjort på druvsorten Pedro Ximénez i regionen Jerez i södra Spanien. Den är känd för sin rika, intensiva och komplexa smakprofil. PX sherryn är söt då druvorna soltorkas och därmed får ett högt sockerkoncentrat. Smakmässigt har den utvecklade toner av torkad frukt såsom fikon och dadlar. PX sherryn lagras lång tid på ekfat. De här ekfaten har sedan innehållit Islay whisky innan de så småningom landade i Arboga och fylldes med Agitators whisky.
På ön Islay, utanför Skottlands västkust, är man kända för att producera en väldigt rökig whisky. Röken kommer från det mältade kornet som torkas med hjälp av torv. Klimatet ger också whiskyn en salt smak.
En resa genom Europa
I Argument Islay PX tar de med oss på en resa genom Europa där de valt att lägga sin vakuumdestillerade whisky från Arboga på väl utvalda fat från två av Europas framstående dryckesregioner för att berika den med såväl Islay- som Sherrykaraktär. I sin whisky har de använt 40ppm-haltig malt rakt igenom. Det är en blandning mellan destillat från deras lågreflux- och deras högrefluxpanna. Merparten kommer från deras lågrefluxpanna som ger en maltigare stil och trevliga oljiga röktoner. Detta kombinerar de med destillat från höga pannan, för att ge lite fruktighet och flörtighet. Resultatet blir en lätt rökig whisky med saltstänk och inslag av sötlakrits, nougat och torkad frukt.
För en starkare kulinarisk upplevelse, prova gärna att para whiskyn med blåmögelost eller långlagrad cheddarost. Rökigheten i whiskyn balanseras av blåmögelostens krämighet. För den sötsugne rekommenderas att prova till mörk choklad (gärna 70% kakaohalt eller högre). De söta tonerna från Pedro Ximénez sherryn gifter sig fint med smaken av kakao.
Vi ville göra en rökig whisky, som är lätt influerad av sherry, men vars tongivande karaktär kommer från den mer medicinala rökigheten som Islay-fat bidrar med. En komplex blandning, med djup och en mindre dos lätt estrig blommighet.
säger Oskar Bruno, Destillerichef på Agitator.
Agitator Argument Islay PX har en styrka på 46% och får en tillfällig lansering på Systembolaget med artikelnummer 41337–01. 6 000 flaskor hamnar på hyllorna i ca 220 butiker runt om i landet 9 juni. Priset är 599 kr för 70 cl.