Är sommartider verkligen whiskytider?

Publicerad 30 Juni 2018: Nummer 5

Jag vet att det kan vara lite tjatigt att höra igen, men vilket kanonväder vi hade i maj! Dagar fyllda med sol och sköna kvällar med grillning och bad. När det är sommar och varmt så kan jag komma på mig själv att istället för att sjunka ned i soffan med en djup sherrylagrad whisky så tar jag oftast en rom istället.

Detta beror förmodligen på två saker, dels att efter ’vårterminen’ med provningar och mässor så känner man sig ganska nöjd på whisky för stunden.

Det kan också bero på att när det är varmt så är det helt enkelt godare med en söt rom än en kärv och rökig whisky.

Man kan också se detta i vinvärlden. När våren och sommaren kommer

så ökar försäljningen av rosévinerna. Man vill helt enkelt ha lättare smaker

att njuta av när värmen kommer. Detta går också väl i hand med det Mark Watt från Cadenhead´s säger i intervjun som vi har med i detta nummer av magasinet. Han har uppmärksammat ett tydligt trendskifte i hur deras kunder närmar sig andra drycker. För några år sedan så var en whiskykonsument en whiskykonsument och att denne skulle tänka sig att dricka något annat än just whisky var otänkbart. Det samma gällde naturligtvis också konsumenterna av

gin, tequila, rom osv.

Det han ser idag är att konsumenterna har börjat gå utanför sin trygghetssfär och vågar prova nya smaker. Detta är något som Becky Paskin, redaktör på scotchwhisky.com, också har noterat.

De nya konsumenterna blandar drinkar på whisky utan att det bekommer

dem. Något som var snudd på otänkbart för några år sedan. Så ikväll när jag tar en rom istället för en whisky så tänker jag att jag är en av de där nytänkarna, utforskarna, en av de djärva. Inte bara någon som är sugen på något sött…

Med det sagt så passar på att önska er en skön sommar så återkommer vi med nästa nummer i slutet av augusti! Trevlig fortsatt läsning!