Nu kommer nästa efterlängtade Ardbeg – Ardbeg Fermutation. En whisky som har en vild historia i bagaget!
Storyn berättar om när Ardbegs värmepanna, installerad 1968, gick sönder i december 2007. Sex washbacks var då fyllda till bredden med dyrbar mäsk. Utan större framgång försökte de få igång pannan igen men tiden gick. Istället för att fermentera mäsken i sina brukliga 55 timmar så var dessa sex kar fyllda, först i dagar sedan i veckor.
I ett försök att rädda mäsken så beslutade Dr Bill Lumsden och teamet på Ardbeg att ta bort locken på mäsktunnorna och låta vildjästen ta vid – vilken resulterade, enligt de själva, i den mest vilda Ardbeg buteljeringen någonsin.
En nypa salt?
Låt oss ta denna story men en nypa, eh marknadsföring – liksom den om att de råkade köra samman Glen Moray whisky med Ardbeg whisky vid en buteljering för en herrans massa år sedan och så kalla den för Serendipity….
Det vi vet med 100% säkerhet är att detta är en Ardbeg där man har fermenterat mäsken längre än någonsin tidigare och resultatet är en buteljering som de döpt till Ardbeg Fermutaion Committee. Den är lagrad i 13 år och buteljerad vid 49,4% – och släpps imorgon i Sverige!
Ardbeg Fermutation
Pris: 1479:-
Antal till Sverige: 1200
Art nummer: 41073
Släpps som webblansering den 3/10