Få gånger har vi blivit så bortskämda i Sverige när det kommer till Ardnamurchan som nu i november och december. Först släpptes den starkt limiterade Sherry Cask som sålde slut blixtsnabbt men som plåster på såret så lanserades Ardnamurchan Sherry Cask Peated på 113 Systembolagsbutiker runt om i Sverige.
Förutom dessa två så kom också Ardnamurchan Paul Launois Release 2023 den 4 december. En whisky som fått en slutlagring på ’nästan champagne’-fat.
Ardnamurchan Distillery, som ligger så där härligt svårtillgängligt längst ut på halvön med samma namn på västkusten i Skottland har lyckats med vad få andra nya destillerier har gjort. De har på blott nio år klättrat till att få en kultstatus bland whiskynördar. En ära som annars bara gamla och väl etablerade destillerier blir tilltalade som. Vi tänker närmast på Springbank, Clynelish eller möjligen Ardbeg.
De har lyckats slå an en ton hos whiskyälskareshjärta genom att först och främst leverera väldigt bra whisky men också att ta ett extremt ansvar när det kommer till hållbarhet och att främja samhället där de verkar och brukar.
Jenny Karlsson
Jenny Karlsson, ett känt namn om du brukar läsa detta magasin. Hon jobbar på Ardnamurchan som Marketing Communications Manager och hon hade faktiskt några minuter över häromdagen för att prata om de kommande lanseringarna men också vad som händer på destilleriet.
– Det är ganska mycket nu faktiskt, säger Jenny glatt när hon sjunker ned i soffan med en kopp varmt te. Dels firar Adelphi 30 år som företag i år och jag och teamet har planerat en stor fest som gick av stapel häromdagen och det tog extremt mycket energi, fortsätter hon. Och så jobbar jag just nu med nästa steg som Ardnamurchan ska ta för att göra oss så hållbara som möjligt och det är ett projekt som handlar om vattenrening och hur vi hanterar delar av vårt spillvatten. Det är en strid ström av formulär som ska in till de flesta myndigheter i Skottland, skrattar hon.
Ardnamurchan har sedan start jobbat stenhårt på hållbarhet och var tidigt ut med sin vision att de inte ska lämna några spå efter sig i miljön. Sin energi får de av våg- sol- och vindkraft och de har redan de flesta miljövänliga lösningarna som finns på plats när det kommer till sin produktionsanläggning.
Det enda som de i stort sett inte har en bra lösning för just nu är delar av spillvattnet och användandet av torv.
– Diskussionen kring torv är just nu på ett politiskt plan där man söker lösningar för att minska användandet av torv men whiskyindustrin är inte de största producenterna, det är privatpersoners användning av torv i trädgårdar. Men vi tror att så fort det minskar så kommer blickarna att hamna på oss inom whisky och då är det bättre att ha påbörjat arbetet och förhoppningsvis faktiskt redan ha en plan på plats, säger Jenny. Men detta är ett problem för hela branschen och vi jobbar alla tillsammans för att komma på andra lösningar.
Torv är en viktig del för skotsk whisky då den fungerar som en extra kryddning för många destillerier. Även om de inte producerar en helt rökig whisky så är det många som blandar in lite rökig whisky i sina buteljeringar för att ge whiskyn en extra dimension.
Ardnamurchan Sherry Cask Release Peated
Just rökig whisky och sherryfat går väldigt bra ihop och om man tittar på de single malt whiskys som har rönt stora framgångar de senaste åren i Sverige så är det just den kombinationen och det är något som teamet på Ardnamurchan naturligtvis också har uppmärksammat.
– Vi kikar ju ständigt på den svenska marknaden och när vi såg att whisky som har denna kombination togs emot väldigt bra så insåg ju vi att en sådan buteljering kan vi också göra. Det var jag, Alex Bruce and Connal Mackenzie som blandade denna i våras genom att vi först valde ut sex stora orökta ex-oloroso sherry butts från 2018 och sedan adderade vi två rökiga ex-oloroso sherry Hogsheads, berättar Jenny. Sedan fyllde vi på med 23 rökiga ex-oloroso Octavefat för att ge whiskyn en bredd och något mer fatkaraktär. Resultatet blev en underbart stor, fruktig och lätt rökig whisky, fortsätter hon.
Initialt släpps 6 000 flaskor i Sverige men i tankar på destilleriet finns ytterligare kapacitet för att buteljera 4 000 flaskor – så det är en stor lansering som Ardnamurchan hoppas kommer att bli en ny favoritwhisky hos många.
Paul Launois Release 2023
Även om Jenny har varit med och tagit fram Sherry Cask Release Peated så klappar hennes hjärta lite hårdare för deras Paul Launois-buteljeringar.
– Paul Launois är omöjligt att uttala så även vi kallar bara för Ardnamurchan PL, skrattar hon hjärtligt. Vår whisky tillsammans med faten vi får från Paul Launois passar rysligt bra ihop. Vinet tillverkas för att bli champagne så man kan inte säga att det är champagne fat för det blir ju inte champagne förens det är buteljerat och utvecklas i flaskan men det är något med syran från chardonnaydruvan som sätter sig i faten som sedan matchar vårt destillat perfekt och magi uppstår, säger hon.
Ardnamurchan fyller 10 år nästa år
2024 är ett stort år för Ardnamurchan – då är det 10 år sedan destilleriet gjorde sin första destillering och vi kommer att märka av firandet på alla möjliga sätt. Dels kommer det naturligtvis att lyftas fram vid destilleriet men det kommer också komma någon eller några jubileums buteljeringar under året. Av förståeliga skäl så kan inte Jenny riktigt prata om planerna ännu men lovar att det inte kommer gå oss obemärkt förbi att de fyller jämnt.
– Det är lite för tidigt ännu men jag kommer att berätta vad vi har planerat så snart jag kan, säger hon. Jag kan faktiskt knappt hålla mig och ni kommer inte att bli besvikna, fortsätter hon hemlighetsfullt.
Macleans Nose Blended whisky
Under 2023 lanserade Ardnamurchan också en Blended Whisky med fokus på att leverera mycket smak och doft men samtidigt vara väldigt prisvärd. Hittills har den inte funnits tillgänglig i Sverige men enligt uppgift kommer den förmodligen till Systembolaget under mars 2024.
– Vi skapade denna som en hyllning till vår kära vän Charles Maclean som alltid har stått både Alex Bruce och alla oss på Ardnamurchan väldigt nära, säger Jenny. Namnet anspelar naturligtvis på Charles näsa som har minst sagt hjälpt honom genom hela hans tliga karrät men det finns också en plats på Ardnamurchanhalvön som heter just Maclean’s Nose så det passade väldigt bra att döpa den till det. Den innehåller 70% malt whisky och 30% grain och utan att avslöja några hemligheter så kan man ana var majoriteten av malten kommer ifrån även om en del kommer från Campbeltown också, säger en leende Jenny avslutande.
| DOFT
Fyllig och stor doft med djupa noter av mörka frukter och virvlande torr rök. Här finns en tydlig sälta som för tankarna till hav och kust. Komplicerade kryddor som ger faten en tydlig position i doften och bjuder in med fräscha eknoter.
| SMAK
Smaken snudd på attackerar munnen och öser på med frukt, torr rök och massor av ak. Här tumlar torr ek, fruktiga vinösa toner och kryddighet runt i ett enda virrvarr. Rök och frukt byter ständigt plats med matchar varandra väldigt bra.
| FINISH
Lång finish med en väldigt bra och torr fatnot. Röken dröjer sig kvar även den och samspelar med svag fruktighet.
| HELHET
Detta är en stor whisky som levererar mycket smak! Röken finns men är nedtonad. Frukten finns men är också den nedtonad likaså faten. En riktigt bra skapad whisky som verkligen värmer så här i vinter mörkret. Snyggt jobbat Ardnamurchan!