Att tillverka rejält rökig whisky i Speyside är det inte många destillerier som ger sig på – whiskyn från denna del av Skottland brukar kännetecknas av helt andra karaktärer. Men det finns undantag, t ex lilla Benromach, ett av Speysides absolut minsta destillerier, som Gordon & MacPhail väckte ur sin törnrosasömn för tjugotalet år sedan.
Vid Benromach gör destillerichefen Keith Cruickshank en whisky som på många sätt skiljer sig från andra Speysidedestillerier. Hans ambition är att utveckla en whisky i en gammaldags stil, sådan old-schoolwhisky som inte längre produceras i Skottland. Det handlar om små pannor, långa jästider, långsam destillering och ofta en rökighet som är betydligt högre än vad modern Speyside-whisky laddas med.
Benromach Peat Smoke är destilleriets rökigaste uttryck och produceras enbart i små batcher. Malten röks till 35 ppm, vilket är i nivå med många Islaydestillerier. Whiskyn har lagrats på First Fill Bourbon Barrels.
Benromach Peat Smoke First Fill Cask Matured, 2010
Säljstart: Tisdag 28 september, utvalda butiker (ca 12 butiker) samt webblager, kl. 10:00
Artnr: 41023-01
Alkoholhalt: 46%
Ursprung: Speyside, Skottland
Typ: Single Malt Scotch Whisky
Producent: Benromach
Destillerad: 2010
Destillation: Två ångeldade pannor. Lökformad wash still som laddas med 7 500 liter vört och ger 2 500 liter low wine med en alkoholhalt på 20–23 %. Lökformad spirit still (med boiling ball) som laddas med 5 000 liter. 20 minuter foreshots. Skärpunkter: 73 %–60,8 % ABV. Ger 900 liter new make med alkoholhalt på cirka 70 %.
Buteljerad: 2021
Råvara: Hårt rökt mältat korn, cirka 35 PPM
Vatten: Chapelton Spring i närheten av Romach Hills
Fat: First Fill Bourbon barrels
Jäsning: Lång jäsning, 3–5 dagar (67–115 h) i jäskar av europeisk lärk. Ca 7 500 liter
Antal flaskor till Sverige: 660 fl.