Text: Henric Madsen
Foto: Henric Madsen
Bryggeriet Ångkvarn som ligger på Östra Ågatan i centrala Uppsala är stadens första bryggeripub!
Namnet Ångkvarn har anor i Uppsalas historia ända tillbaka till 1874 då H W Söderman, en framgångsrik företagare som skapat sin förmögenhet främst genom brännvinstillverkning.
Med sitt kapital så investerade han i nya affärsmöjligheter och detta gjorde att han förenade sitt bränneri, Svartbäckensbränneri med företaget Eldkvarn, och skapade det nya företaget Upsala Ångqvarn.
Förutom kvarnen och bränneriet så ingick också en makaronifabrik och en jästfabrik. H W Söderman hade också en nyckelroll i stadens bryggerirörelse. Han var med från starten när Upsala Bayerska Bryggeri grundades 1865 och blev utsedd till bolagets verkställande direktör.
Upsala Bayerska Bryggeri gick dock samma öde till mötes på 60-talet som många andra då bryggeridöden slog till i landet.
Upsala Ångkvarn utvecklades under tiden till ett stabilt familjeföretag där tre generationer av H W Söderman, alla med samma namn, styrde företaget fram till dess försäljning 1957.
Dagens Bryggeri Ångkvarn är sprunget ur en idé som Henrik Söderman, en hängiven hembryggare, hade tillsammans med sin svåger Per Erik Alm, som då utbildade sig till bryggmästare Skottland.
De hade först en idé om att starta ett eget bryggeri i Sverige men när de ventilerade sina planer med krögaren Erik Bennbom så ändrades visionen till en bryggeripub istället.
Nu råkar det vara så att både Henrik och Erik är barnbarns barnbarn till just H W Söderman, så man kan säga att cirkeln är nu sluten!
Vi besökte Bryggeriet Ångkvarn och fick möjlighet att prata en stund med dess bryggmästare Per Erik Alm.
Per Eriks väg till bryggmästare gick först genom läkemedelsbranschen då han tidigare jobbade på Astra Zenaca i Södertälje.
Han har alltid varit lite intresserad av öl men efter en flytt till Storbritannien så ökade intresset. Han bodde bl.a. ett tag i de Skotska högländerna. Han reste också runt i världen ett tag och upptäckte öl från allt fler kulturer.
När han väl kom tillbaka till Sverige och återgick till jobbet på Astra så kände han att han ville göra något annat i livet. Han tog beslutet och sade upp sig för att flytta tillbaka till Storbritannien, denna gång till Edinburgh för att plugga till bryggmästare.
– Utbildningen i Skottland är ju väldigt akademisk, och jag är väl mer praktiskt lagd, säger Per Erik. Så i brist på praktiska övningar under skoltid så åkte jag runt på egen hand i Skottland och besökte bryggerier, fortsätter han. Det är en jättetrevlig bransch så ofta var det var ju bara att ringa på dörren och komma in och hjälpa till!
Idén födds
Det var ungefär här i tid som Per Eriks svåger, Henrik Söderman, började tjata en del på Per Erik att han skulle komma hem till Sverige efter studierna igen så de starta ett bryggeri.
Per Erik själv hade haft en idé om att stanna i Skottland, men Henriks förslag att starta ett eget bryggeri var för kul för att missa.
När Per Erik kom tillbaka till Sverige så började han jobba som bryggmästare på Nääs Gårdsbryggeri i Östergötland. Samtidigt så planerade han och Henrik hur samarbetet skulle se ut och vart de eventuellt skulle sitt egna bryggeri.
De tittade på en mängd olika platser kring Uppsala, som alla hade en rik historia. Men det var när de ventilerade idéen med krögaren Erik Bennbom förslaget om en bryggeripub dök upp. Erik drev redan en krog i Uppsala, Sjuhelvetes Gluggar, och det var denna lokal som skulle byggas om till.
– Fördelen med en bryggeripub är att då kan man brygga nya öl och man har utrymme att experimentera mera. Om man ska sälja på systembolaget så blir man fast i att leverera samma öl hela tiden, förklarar Per Erik. En annan sak som vi slapp var ju buteljeringen, med allt vad det innebär.
På sina resor runt om i världen så hade Per Erik också noterat att de mest intressanta ölen fanns just på bryggeripubar.
Nyår 2015 så bestämde de att de skulle satsa på projektet, och började direkt i januari med att riva den gamla restaurangen och tömma lokalen för renovering. Efter lite problem med att få alla tillstånd och utrustning så kunde dom ändå öppna puben redan den 4 mars 2016.
Bryggeriet
Bryggverket har en lokal ingenjör, Axl Thorell, designat och byggt åt Ångkvarn. Axl funderade på att börja brygga öl hemma och kikade på hur en Brewmeister fungerade, och kom fram till att en sådan kunde han bygga själv. Det började med ett 20 liters, fortsatte till ett 50 liters och tillslut hade han byggt ett helt bryggeri själv. Det är även ett sådant bryggeri han byggde åt Ångkvarn.
– För att spara plats så har bryggeriet funktionen att vi kan mälta och brygga i samma kärl. Vi har en maltpipa i kärlet så vatten och malt blandas. Sen lyfter vi ur maltpipa och silar av den och då kan vi koka i samma kärl.
De har sex stycken 200 liters jästankar och en 500 liters. Detta skapar flexibilitet vid bryggningen då Per Erik kan välja om han vill brygga till bara en tank eller om han vill dubblera en sats.
All öl de brygger är för att förse puben. Deras öler går inte att köpa på Systembolaget eller andra restauranger.
Från början så serverades all öl direkt från tanken, men på grund av att puben nu har blivit populär så tappar de ölet på fat.
Den sjätte ölen som Per Erik bryggde namngavs efter Erik Bennboms tidigare krog på samma plats, Sjuhelvetes Gluggar, så ölen fick namnet Sjuhelvetes ale. Den ölen vann guld i kategorin Special Ale British style på 2017 års upplaga av Stockholm Beer & Whisky festival, vilket har gett den ett ordentligt uppsving.
– Det har ju blivit en väldigt populär öl efter vinsten, säger Per Erik ödmjukt.
Per Erik säger att han gillar alla möjliga olika ölkulturer, men hjärtat klappar lite extra för de brittiska.
– Vissa stilar är svåra här i Sverige, framförallt Bitter, säger han. Det låter så negativt här men om man bara kallar den något annat så verkar det gå lättare. Tillexempel Oppigårds Golden Ale, fortsätter han. Många förknippar Bitter med IPA, men egentligen så är det ju bara vanlig klassisk brittisk pub öl.
I puben så märker de att mörka öl är svårare att sälja till kunderna då Pale Ale och IPA är fortfarande populära sorter, men många vill gärna ha en bra lager också.
Riktigt färsk öl
Den stora fördelen att ha en bryggeripub är naturligtvis att ölen som serveras är absolut färsk. Detta är ju framförallt viktigt när det kommer till kraftigt humlade sorter så som IPA.
– Det är det jag vill åt, säger Per Erik, färskheten. I Storbritannien så är det ju ganska vanligt att de har helt färska fat som står i källaren och så säljer de slut på någon dag. Vi saknar ju detta till stor del Sverige, fortsätter han. Och på systembolaget så är det lite av ett lotteri när man köper en IPA, framförallt om den kommer från USA. Där får man nästan hålla kolla på de populära öl, som t.ex Stigbergets IPA, som säljer slut snabbt och fylls på snabbt. Då är ju ölen fortfarande ganska färsk.
Experimentlustan är det ingen brist på hos Per Erik. Han har bryggt över nittio olika sorter sedan de startade bryggeriet, vilket är ungefär en ny sort i veckan!
– Mycket av inspirationen till de olika sorterna kommer naturligtvis från England och Skottland, men också Tjeckien och Tyskland. Jag har väl kanske varit lite överambitiös, skrattar han. Men många av sorterna har varit experiment också, fortsätter han. Vi har provat med en massa olika malt och humlesorter. Dels för att lära oss själva men också för våra kunder. Det är ett bra sätt att hitta den smaken man gillar när man kan precisera vilken humlesort man använt.
Ölnördar vs. Ölälskare
Detta enorma utbud av olika sorter är något som kunder uppskattar också. Ölnördarna går dit för det alltid finns något nytt att prova, och Ölälskarna återvänder för att smaka en god öl igen.
– Det är skillnad på ölälskare och ölnördar, förklarar Per Erik. Ölnördar är mer som fågelskådare, de prickar av ölen i appen Untappd och går direkt vidare till nästa ölsort. Ölälskarna är de som kommer tillbaka flera dagar i rad och dricker samma sort bara för att den är så god.
-Drickbarhet, det är något som vi tänker på, berättar Per Erik. Att få en god öl helt enkelt. Det är ju svårare att brygga en alkoholmässigt svag öl på 3,5% än att dundra på med en IPA på 9% med massor av humle. Min favorit öl i Skottland var en folköl på just 3,5%, säger Per Erik
Ölen & Maten
I Puben så kan man välja på två olika menyer. Dels har de en klassisk pub meny, men de har också en matsal där de erbjuder en avsmakningsmeny med tre, fem eller sju rätter och till det så matchar de maten med hantverksöl.
– Öl har ju så otroligt mycket smaker, fler än vin faktiskt, säger Per Erik. Men det gör ju också att ibland så vågar våra kunder inte riktigt prova nya sorter. Då kan vi erbjuda dom ett smakprov, för det är ju inte kul att hälla upp en öl som kunden sedan måste pina i sig om han inte gillar en.
– Vår krögare, Erik, skojar ibland när någon beställer in ’ett glas vitt’, så brukar han erbjuda dom att smaka på en Belgisk Witbier. Och ofta så beställer de in en sådan istället, berättar Per Erik. Och det är kunder som aldrig skulle komma på tanken att beställa in en öl till maten.
– Det är det som är så kul med öl, det är så mycket olika stilar och smaker så det tar aldrig slut, avslutar Per Erik.