Allt a Bhainne – som om man ska vara noggrann bör uttalas [alltavain] eftersom ’bh’ blir ’v’ på gaeliska – är ett av de många destillerier som byggdes under första halvan av 1970-talet, när whiskyindustrin befann sig i en rejäl uppgång.
Skälet till den ökade försäljningen var inte minst charterturismen som blivit var mans nöje och väl på flygplatser och färjeterminaler skulle i stort sett alla köpa med sig en flaska whisky hem. Whisky hade näst intill blivit en statussymbol som bekräftade för grannar och vänner att man varit vid Medelhavet. Det är nu som Glenfiddich och inte minst Chivas Regal blev storsäljarna i taxfreebutikerna.
Det var just efterfrågan på Chivas Regal som fick Seagrams dotterbolag Chivas Brothers att storsatsa och investera i nya destillerier. 1973 byggde de Braeval Distillery och ett år senare sattes spaden i jorden för Allt a Bhainne. De båda systerdestillerierna ser dock väldigt olika ut även om de uppfördes samtidigt och ligger i närheten av varandra i den undersköna Livetdalen. Allt a Bhainne gömmer sig lite undanskymt och liknar närmast en modern kontorsbyggnad, medan vitmålade Braeval har en mer klassisk destilleridesign med en ståtlig pagod på taket.
Det byggdes många destillerier dessa år. Mellan 1965 och 1975 uppfördes ett tiotal nya destillerier i Skottland. Nästan alla tänkta som stora och rejäla arbetshästar som skulle förse de växande blendmärkena med singelmalt. Storsatsningarna var inte koordinerade och de bidrog var för sig till den överproduktion som 1983 resulterade i det ödesdigra beslutet att stänga ett stort antal av de skotska destillerierna. Både Braeval och Allt a Bhainne överlevde den första nedläggningsvågen men lades i malpåse 2002. Det skulle dröja till 2005, respektive 2008, innan de startades upp igen.
Allt a Bhainne är, precis som sitt systerdestilleri, en modern anläggning som drivs av ett mycket litet antal anställda. Destillerierna sägs till och med kunna skötas med fjärrövervakning.
Namnet Allt a Bhainne betyder ”den vita mjölkkällan” och kommer sig av att bönderna i trakten tvättade sina mjölkkannor och andra redskap i floden, vilket grumlade och vitfärgade vattnet.
Allt a Bhainne byggdes som blendfabrik och än i dag går malten nästan uteslutande till ägarbolagets blendwhiskysorter, mestadels 100 Pipers. De officiella buteljeringarna med singelmalt är få och ofta svårfångade. Därför kan vi glädjas åt att Gordon & MacPhail ständigt hjälper oss att få uppleva de mindre kända och sällsynta destillerierna. I sin berömda Connoisseurs Choice-serie har de buteljerat en 17-årig Allt a Bhainne från 2005.
Whiskyn destillerades bara någon månad efter att Allt a Bhainne startats upp igen efter ett treårigt produktionsuppehåll sedan överproduktion återigen hotat branschen. Buteljeringen kommer från ett singelfat, refill American Hogshead, och har buteljerats vid naturlig fatstyrka på imponerande 60,6%.
Allt a Bhainne 2005 Refill American Hogshead, Connoisseurs Choice 17 Years Old, 60,6%
Säljstart: Fredag 3 november, utvalda butiker (ca 5st) samt webblager, kl. 10:00
Artnr: 41521-01
Pris 1634 kr
Volym: 70 cl
Alkoholhalt: 60,6%
Ursprung: Speyside, Skottland
Typ: Single Malt Scotch Whisky
Producent: Gordon & MacPhail
Destilleri: Allt a Bhainne Distillery
Destillerad: 29 augusti 2005
Buteljerad: 22 februari 2023
Ålder: 17 år
Fat: Refill American Hogshead. Cask No. 16600704
Övrigt: Ej kylfiltrerad, inga tillsatta färgämnen
Totalt antal flaskor: 310 fl.
Antal flaskor till Sverige: 120 fl.