I Torsåker, 5 mil söder om Gävle, finner du Gammelstilla bruk. Här grundades den första stångjärnssmedjan redan år 1650 och det producerades järn fram till 1914. Därefter så blev jord- och skogsbruk den främsta verksamheten men också detta avvecklades 1971. Det är en idyllisk plats beläget strax intill sjön Nedre Dammen. Vid det gamla bruket så står en vitputsad byggnad som byggdes mellan åren 1757-1761, det Vita Magasinet.
Text: Henric Madsen
Foto: Henric Madsen
Destilleriet grundades redan 2005 av en grupp på tio whiskyälskande personer. De hade sökt efter en perfekt plats för att etablera sitt destilleri och när de besökte Gammelstilla Bruk så var det kärlek vid första ögonkastet. Deras förstahandsval var det gamla tegelhuset som brukspatronen hade byggt, men tyvärr visade sig att golven innehöll kvicksilver. De bestämde sig istället att starta sin produktion i det Vita Magasinet.
Och det är här Per Ottnargård tar emot oss när vi besökte Gammelstilla Destilleri tidigare i år.
Per är styrelseledamot i Gammelstilla Whisky AB, men också den som kört pannorna mest på destilleriet. Han jobbade tidigare som lärare i Sandviken, men efter pensionen så har han alltså nu forsatt sin yrkesliv som whiskyproducent.
När man kommer in i det Vita Magasinet så slås man av den underbara doften av new make. På övre plan så har de kontor och på nedre plan är själva produktionslokalen, med de bägge pannorna. Här lagrar de också en del av sin whisky.
– Som du ser så är våra pannor lite annorlunda mot dom du kanske har sett i Skottland. De är tillverkade hos Bäckströms Mekaniska i Hofors och måttbeställda för att komma in i lokalerna här i magasinet, meddelar Per
Litet, men oerhört charmigt
Per berättar att Gammelstilla är och ska förbli ett litet destilleri, och med skotska mått mätt är destilleriet just det, litet. Den totala produktionen per år är 15,000 liter. Kilchoman, som är Islays minsta destilleri, producerar omkring 200,00 liter/år dv.s ca 10 gånger mer. Men småskaligheten är charmen med Gammelstilla!
Den första buteljeringen från Gammelstilla Destilleri släpptes i maj 2017, och då endast till aktieägarna.
Namnet på denna utgåva är ’Isak Mackey’. Isak var en skotte som på 1600-talet byggde ett litet destilleri vid Gammelstilla, men något spår av detta destilleri finns naturligtvis inte kvar. Men minnet av Isak lever kvar i denna första utgåva.
Om du är intresserad av att bli fatägare så erbjuder de 30 liters fat från 17.500 kr.
Vill du besöka destilleriet så har de öppet för besökare varje lördag mellan kl 12 -13.30 hela sommaren.
De har också Öppet Hus på Gammelstilladagarna den 8 – 9 Juli.
Läs mer på deras hemsida:
http://www.gammelstilla.se/