Generations Glenlivet – världens äldsta och mest vitala 80-åring

Generations Glenlivet 80 år

Den 28 oktober lanseras den äldsta whisky som någon sin buteljerats. Det är Gordon & MacPhail som återigen gjort det omöjliga och lyckats mogna fram en hela 80 år gammal whisky –Generations 80 Year Old Glenlivet.

Att en whisky överhuvudtaget kan bli så gammal som 80 år är sensationellt. De flesta fat når sin topp i betydligt yngre år och skulle ödelägga whiskyn om den hade fått ligga kvar under så lång tid. Dessutom skulle angels share och fatsprickor oftast tömma dem. Gordon & MacPhail har en optimal känsla för fatmognad och unika förutsättningar i sina lagerhus. Att en whisky som lagrats i åttio år på ett färskt sherryfat är så elegant och lyckats behålla destillatkaraktären är sensationellt. Klimatet i Elgin i norra Skottland där fat nr 340 har legat i 80 år är optimalt för att långlagrad whisky, vilket Gordon & MacPhail visar prov på gång efter gång.

Fatvirket torde ha kommit från en tätvuxen ek som var minst ett sekel gammal, kanske äldre än så. När det började formas som så småningom skulle ge doft och smak till denna whisky hade USA inte ens fötts och på Sveriges tron satt ännu Wasaätten. Själva whiskyn har också djupa historiska rötter. När den destillerades den 3 februari 1940 hade andra världskriget precis börjat. Polen hade fallit, men Danmark och Norge var fria länder – det handlar onekligen om att kunna smaka på historien.

Den imponerande ekstockstjocka Sherry Butt som kom att fyllas med Glenlivets new make den 3 februari 1940 användes först till att mogna mosto, det vill säga ren druvsaft eller som ofta i Jerez kokad och koncentrerad druvsaft. Därefter har det varit värd för ung sherry, så kallade sobretables. För att slutligen mogna oloroso sherry under lång tid. Under alla år i Jerez har fatet absorberat mängder med smaker från de viner och druvsafter det tagit hand om.

Ända fram till 1980 transporterades sherry i sina fat till Storbritannien. Detta år infördes en spansk lag som förbjöd export på annat än flaska. För att klara transporterna byggdes faten av exceptionellt tjocka stavar. De ekstavar som blev Generations fat nr 340 var bland de tjockare som Gordon & MacPhail har sett. Tack vare dessa har faten kunnat lagra whiskyn så länge, alkoholen har behållits och mindre syre har sipprat in och oxiderat whiskyn. Därför har så många som 250 flaskor kunnat tappas upp med den imponerande alkoholstyrkan 44,9%. Fatet har dessutom legat på baksidan av lagret, gömt i den nedersta raden, ett faktum i sig som också kan ha bidraget till den långsamma mognaden.

Det är svårt att vara objektiv när man smakar på levande antikviteter som Generations. Men det är förtrollande: Friskt, fräscht och mångfacetterat. I doften möter mängder av tropisk frukt, toner av sandelträ, läder, kokos och ett stänk av torvrök. Även om doften imponerar så är det smaken som är huvudnumret. Ekfatet är ständigt närvarande, men tar aldrig överhanden. Här finns torkad frukt, russin, fikon och gott om exotiska frukter med inslag av honung, örter, valnöt och mörk choklad. Och återigen en diskret, men tydlig slinga av torvrök, säger Thomas Kuuttanen VD hos importören Symposion.

Thomas Kuuttanen VD hos importören Symposion

Thomas Kuuttanen med det enda exemplaret i Sverige

Av naturliga skäl har tillgången till smakprov varit extremt begränsad, men bara det faktum att Gordon & MacPhail alltid låter ett litet antal experter på varje marknad prova och lämna ett smakomdöme visar hur säkra familjen Urquhart är på kvaliteten.

Trots de enormt dyra dropparna gör Systembolagets prissättningsmodell att Sverige blir den billigaste marknaden i världen. Riktpriset från leverantören, Gordon & MacPhail i Skottland, är minst 960 000 kronor. Flaska nummer 1 såldes nyligen på Sotheby’s i Hongkong för drygt två miljoner kronor, inklusive slagavgifter. Mycket få av de 250 flaskorna kommer att säljas publikt. De går i stället direkt till investerare i kapitalstarka marknader. På Systembolaget gäller först på knappen på torsdag och vem som helst kan köpa den.

Det är mycket glädjande att Sverige tilldelas en flaska av denna raritet. Samlarwhisky som Generations brukar per automatik gå till Asien, Ryssland och USA. Det visar vilket gott förhållande Gordon & MacPhail har till Sverige och svenska whiskyvänner.

Stephen Ranking - Gordon & MacPhail
Stephen Ranking – Gordon & MacPhail

En ikonisk flaska whisky i den här digniteten är ett lockande investeringsobjekt. Prisutvecklingen på de mest exklusiva sorterna har de senaste åtta åren ökat med över 300 procent, enligt Rare Whisky 101 har världenökningen på exklusiv whisky (Rare Whisky Icon 100) ökat med 305,4 % sedan 2013 då indexet skapades. Det betyder att den som valde att investera en miljon kronor i ultraexklusiv whisky för åtta år sedan kan räkna in ett värde på över tre miljoner i dag. Detta kan jämföras med den svenska börsen som ökat med 93,2 % eller med guldet som stigit knappa 7 % under samma period.

­Även om jag menar att whisky ska drickas så är det bara att inse att så här exklusiv single malt varit en synnerligen god investering om man tillskillnad från mig själv låtit bli att öppna sina flaskor, säger Thomas Kuuttanen

Säljstart: 2021 10 28
Art.nr: 41034-01
Pris: 895 000 kr
Distribution: TSE: WEBB
Producent: Gordon & MacPhail
Destilleri: Glenlivet
Ursprung: Speyside, Skottland
Alkoholhalt: 44,9 %   
Buteljerad: 5 februari 2020
Destillerad: 3 februari 1940
Ålder: 80 år
Fat: First fill Sherry Butt, fatnummer # 340   

Antal flaskor totalt: 250 fl.   
Antal flaskor till Sverige:1 fl.