Den 2 september 2019 släpper Glen Scotia den äldsta buteljeringen de någonsin buteljerat. Whiskyn är destillerad den 23 december 1973, vilket var en särskilt blåsig och regnig dag i Campbeltown.
De fyllde new maken på ex-bourbon fat som fick lagras på plats vid destilleriet i 38 år. 2011 så beslutade de att flytta whiskyn till first-fill bourbonfat och nu kan de alltså presentera en extremt gammal och makalöst bra Glen Scotia.
Den är buteljerad vid 43,8% och det släpps endast 150 flaskor globalt.
Flaskan levereras i en handgjord trälåda som är tillverkad av brittisk valnöt från ett hållbart skogsbruk. Pris i Sverige landar på ungefär 30,000 kr per flaska.
Makalöst bra
Hur vet vi att den är makalös? Jo, när vi besökte destilleriet i Maj tidigare i år så fick vi möjligheten att smaka detta mästerverk av Iain McAlister på hans kontor!
Doft: Djup karamell med en härligt gammal vaniljton. Här kan man verkligen känna hur whiskyn doftar ålder! Svag sammetslen rök finns i bakgrunden.
Smak: Superbalanserad! Ek, sötma, svag rök, möbelpolish, söt gammal vanilj. En del frukt finns men det är svårt att precisera – exotisk? Svag annanas, banan, mango.
Finish: Lång finish med en riktigt bra sötma. Flytten från de äldre faten till de nya var nog ett bra val för att få lite yngre noter i whiskyn. Riktigt bra!
Summering: Att vi fick prova denna whisky var ju en fantastisk upplevelse i sig, men att göra det på plats i Campbeltown, på Iains kontor i destilleriet, ett stenkast ifrån där whiskyn har lagrats i 45 år är ren och skär magi!