Glen Scotia Seasonal Releases är något som vi nu efter tre år bör nog kunna kalla något av en tradition.
Den första releasen kom 2020 och var då en 11 åring som hade dubbellagrats på Sherryfat – Oloroso och Pedro Ximénez. 2021 kom en 12 åring som hade lagrats på 1st fill bourbon i elva år och sedan ett år på 1st fill Oloroso och hårt rostade amerikanska ekfat. 2022 års release har också först lagrats i elva år på 1st fill bourbon för att sedan få en finish i ett år på Amontillado sherry fat.
Sherry och whisky går hand i hand
Att så väldiga mängder whisky lagras på sherryfat har ju sin naturliga förklaring i att förr så var ju Sherry något av en national dryck i England. Efter att fred hade åter etablerats efter det anglo-spanska kriget 1796 – 1808 så fullkomligt exploderade importen av sherry till England. Från 1800-talets början till dess mitt steg antalet fat från 7000 till över 30 000. Majoriteten av dessa fat var s kallade transport fat á 500 liter.
Faten skeppades till England där de ibland kunde ligga ytterligare flera månder men även ibland i år innan buteljering skedde. Och så ska man också komma ihåg att vinet först lagrade i Jerez, det var alltså vällagrade sherryviner på den tiden.
Varje år så tömdes tusen och åter tusen fat med makalös sherry i främst Bristol och London och dessa fat snappades upp av de brittiska sprithandlarna. Vem som var först vet man inte med säkerhet, men någon fick tag på ett antal av dessa fat och provade att lagra whisky på dem – och succén var given.
I Jerez var detta fenomen naturligtvis inget nytt. I generationer så hade lokala förmågor fyllt ex-sherryfat med brandy och på så vis skapat Brandy de Jerez.
Under mer än hundra år så skeppades de tomma sherry faten från London och Bristol upp till destillerierna i Skottland för att bli fyllda med New Make – ända fram till 1980-talet. Det slogs fast att all sherry måste buteljeras på plats i Jerez för att få kallas sherry och i och med det så slutade faten att levereras till England.
Detta gjorde också att tillgången på riktigt bra sherryfat ströps för många av de mindre destillerierna då transportkostnaderna av tomma fat från Spanien åt upp vinsten för dem. Detta gjorde att många återgick till att enbart använda ex-bourbonfat.
Den moderna sherryindustrin
Man insåg att man var tvungen att bygga upp ett nytt system för att stärka banden mellan Jerez och Skottland och man gjorde det genom att etablera allianser mellan tunnbinderierna, bodegorna och destillerier. Ett system som används än idag.
De moderna sherryfaten som den skotska whiskyindustrin använder tillverkas och kryddas specifikt för att slutligen lagra whisky. Tunnbinderierna skapar faten av de bästa amerikanska eller europeiska ekstavarna, bodegorna kryddar faten med sina exklusiva viner som alla är skyddade under Denomination of Origin “Jerez-Xérès-Sherry”. Sherryn som är i faten förädlas ofta till något annat än att buteljeras som sherry för konsumenter och slutligen så skeppas de tomma faten till Skottland för att fyllas med förlagrad whisky eller New make.
| DOFT
Det första man slås av är en väldigt tydlig sherry doft – det är en torr sherry med metalliska inslag. Här finns den klassiska maritima Glen Scotia sältan som jag alltid hittar. Det finns en vinstramhet som, om man gillar torra sherryviner, är väldigt, väldigt bra! 23/25
| SMAK
Här snackar vi en tydlig sherryprofil med strama tanniner och fruktig gröna toner. Väldigt vinös karaktär men där Glen Scotias karaktär ändå lyckas tränga sig fram – sältan finns där! 23/25
| FINISH
Lång finish med tydliga tanniner som stramar lätt i kinderna. Svaga nyanser av fat och en del vanilj, men mest syrliga druvor och rullande frukt. 22/25
| HELHET
Detta är whiskyn för dig som uppskattar den häftiga Amontilladosherryn! Detta är en sherrybomb men kanske inte på det sättet som man förväntar sig. Detta är en torr och stram sherrybomb som kräver sin tid i glaset för att blomma ut. 23/25