Nu lanserar Glenfiddich nya Winterstorm, en whisky lagrad på fat som tidigare använts för att tillverka isvin. Winterstorm visar återigen hur Glenfiddich utmanar den traditionella skotska whiskyindustrin utan att glömma sin historia. Den nya tappningen kommer som begränsad upplaga i endast 12 exemplar. Den finns tillgänglig att beställa på Systembolagets hemsida med start den 3 maj.
Glenfiddichs nya limiterade upplaga Winterstorm är ett resultat av maltmästaren Brian Kinsmans innovativa sinne, som under 2016 tog honom till vingården Peller Estate i Kanada. Där fick han lära sig mer om isvin och hur de frysta druvorna skördades i tio minusgrader för att sedan lagras på fat.
Kinsman tog med sig erfarenheten tillbaka till Glenfiddichs destilleri där han började experimentera och under sex månader lagrades whisky på isvinsfat, hämtade från den kanadensiska vingården i Niagara.
– Jag upptäckte tidigt att endast ovanliga whiskysorter, exempelvis de som lagrats i 21 år, klarade av intensiteten från isvinsfaten, eftersom de innehåller mer tanniner från sina år på ekfat. Det resulterade i en unik och fräsch ton, säger Brian Kinsman, maltmästare på Glenfiddichs destilleri i Dufftown, Skottland.
Det är inte första gången som Glenfiddich experimenterar med nya typer av whisky. Destilleriet kombinerar ofta företages passion för att tänja på gränserna för skotsk whisky med äventyrliga samarbeten bortanför whiskyvärlden. I det här fallet resulterade det i en ny banbrytande smak med Glenfiddichs ek-karaktär kombinerat med en förhöjd kanderad sötma, toner av frukt och en underliggande vinsmak.
Glenfiddich Winterstorm är en limiterad upplaga på endast 12 flaskor som går att köpa på Systembolagets hemsida från den 3 maj till ett pris av 2600 SEK. Glenfiddich Winterstorm kommer även att säljas på utvalda restauranger, hotell och barer i Sverige; däribland Grand Hotel , At Six, Hotel Diplomat och Terrassen Gävle.