Islay är egentligen en paradox. Det är en liten och ganska oansenlig ö i Hebriderna. Det bor inte fler än ett par tusen människor på Islay, men en mer betydelsefull plats för den brittiska BNP:n och skatteinkomsterna finns knappast. På lilla Islay ligger en lång rad av världens mest respekterade whiskydestillerier och det är ingen överdrift att påstå att alla som bor och jobbar på Islay på ett eller annat sätt hör ihop med destillerierna.
Länge var Islay skattebefriat, vilket innebar att man kunde tillverka sin whisky i fred från klåfingriga tulltjänstemän och skattefogdar som hotade att beslagta pannor och kärl på andra ställen i Skottland. Tur var väl det, för ska sanningen fram hade det på flera sätt varit en livsfarlig resa att ge sig ut i Islaysundet för att inspektera de stolta öbornas små gårdsdestillerier.
På Islay var vädret ständigt ruggigt och råkallt, torv fanns runt husknuten och torv var den huvudsakliga värmekällan. Man behövde inte heller vara rädd för att rökpelaren som steg mot skyn när man mältade skulle skvallra för skatteinspektörer om att det pågick olaglig whiskytillverkning. Så länge någon kunnat minnas gjorde man därför en hårt mältad, tungt torvig och rökig whisky på Islay. Sådan whisky blev Islays signum och har i dag gjort den lilla ön världsberömd. Öns destillerier och dess whisky är numera förebilder och rättesnören för alla som tillverkar rökig whisky oavsett var i världen pannorna står.
Det lilla Glasgowföretaget Vintage Malt är sannolikt den oberoende buteljerare som mer än någon annan blivit en ambassadör för Islays whisky. Det hänger samman med att företagets grundare, Brian Crook, för 50 år sedan var den som lärde världen att dricka rökig singelmalt. Det gjorde han när han reste jorden runt som exportchef för Bowmore där han börjat jobba mer eller mindre av en slump. Brian Crook blev en så aktad och omtyckt ”öbo” att han så småningom kunde skriva långtgående kontrakt med flera destillerier om fyllning av fat och köp av whisky. Med varumärken som The Ileach och Finlaggan satte han ett grundmurat avtryck som Islaywhiskyns mästare. Genom åren har det förstärkts med mängder av utgåvor av singelfat i den välrenommerade serien ”Cooper’s Choice”.
Nu är det åter dags för ett par fascinerande lanseringar i just Cooper’s Choice. Först ut, den 7 juni , är en Secret Islay som går under namnet Kilnaughton. Bakom det gäckande namnet ligger ett hemligt destilleri, men spåren leder oss till stranden med samma namn där de tre legendariska whiskytemplen Lagavulin, Laphroaig och Ardbeg ligger. Whiskyn kan mycket väl komma från något av dem.
Det är en intensiv whisky som lagrats på ett olorosofat. Sherryn har gjort den rökiga råspriten till en veritabel smakbomb. Fatet har givit hela 720 flaskor och samtliga säljs endast på den svenska marknaden.
Cooper´s Choice | Kilnaughton Secret Islay | Oloroso sherry matured | #162 | 57%
Säljstart: Fredag 7 juli, utvalda butiker (ca 14st) samt webblager
Artnr: 41440-01
Pris: 795 kr
Alkoholhalt: 57%
Typ: Single Malt Scotch Whisky
Producent: The Vintage Malt Whisky Co.
Destilleri: Anges ej
Destillerad: Anges ej
Buteljerad: 2023
Destillation: Dubbeldestillerad
Ålder: Anges ej på etiketten
Råvara: Hårt torvrökt mältat korn
Fat: Oloroso Sherry Cask, Cask No 162
Övrigt: Ej kylfiltrerad, inga tillsatta färgämnen
Totalt antal flaskor: 720 fl.
Antal flaskor till Sverige: 720 fl.