Den 28 oktober släpper High Coast Distillery sin första officiella 10 åriga whisky – High Coast The First Ten Years, en milstolpe för destilleriet och Svensk whisky som helhet.
Denna orökta whisky är lagrad på en kombination av bourbonfat och PX-sherry fat. Buteljerad på 500 ml flaskor vid en styrka på 52%. Den kommer att kosta 1650kr styck.
Så här skriver High Coast själva om buteljeringen:
När vi i början av 2011 fyllde faten till den här whiskyn kändes det som en evighet innan de skulle fylla 10 år.
Destilleriets historia hade precis börjat. Med förhoppningar, ambition och en enorm framtidstro.
Nu har våra första 10 år gått.
En avsevärd tid för vårt destilleri men i våra hemtrakter inte mer en blinkning.
Här i Höga Kusten präglar istiden fortfarande vår natur.
Här påminner ristningar på älvens hällar om bronsålderns jägarfolk.
Här föddes Sverige som industrination med den mäktiga Ångermanälven som livgivande kroppspulsåder.
Här uppe är tid en långsam process, en naturlig rytm av älv, natur och historia.
Vi rusar inte genom livet, vi lever det precis som det är.
Så har också denna whisky levt med oss de första tio åren.
Långsamt har den mognat i takt med tiden som alltjämt följt traktens uråldriga och stillsamma rytm.
Varje årstid har gjort sitt avtryck. Varje mörk och bitande kall vinterdag, varje varm sommarkväll när solen aldrig velat gå ner över älven. Temperaturväxlingar där whiskyn vandrat fram och åter för att hämta karaktär i ekens djup.
Den här whiskyn är våra första 10 år buteljerade på flaska.
Ambition, kunskap, miljö och tio år av tid.
High Coast The First Ten Years
Alkohol: 52 % ABV
Ålder: 10 år
Fenolhalt: 0 ppm
Fat: Bourbon och Pedro Ximénez
Antal flaskor: 2 088 st
Flaskvolym: 500 ml
Pris: 1 650 SEK