Hög tid att hålla en hemmaprovning!

I dessa oroliga tider så är det många som håller sig hemma och avstår att gå på restauranger eller provningar. Även om detta påverkar hela restaurangbranschen så är det i detta läge en bra idé att hålla sig hemma.

Vi rekommenderar istället att ni bjuder hem, friska och symtomfria, vänner på en bit mat som ni beställer från er favoritrestaurang. Och nu pratar vi om en en riktig brakmiddag med förrätt, varmrätt och efterrätt samt ett sexpack alkoholfriöl – allt för att stöda så mycket som möjligt!

I väntan på maten så passar det perfekt att bjuda gästerna på en hemmaprovning! Aj, aj – det låter svårt tänker du? Lugn, det är det inte!

Vi har skrivit en liten guide som du kan använda dig av samt så finns det ett provningsunderlägg som du ladda ned och skriva ut.

Låt oss börja från början: planeringen!

1. Tema för din provning

Du kan ju naturligtvis prova vilka whisky du vill men vi upplever det som att vi får ut mest när vi provar olika utgåvor från ett och samma destilleri. Man kan då få en bild av hur åldern påverkar utvecklingen av whiskyns smak och doft.

Förmodligen har du inte fyra – fem flaskor som du kan, eller vill öppna vid ett och samma tillfälle. Då passar det perfekt att bege sig till Systembolaget och köpa Loch Lomonds Tasting Pack! Det är ett smidigt paket med fyra stycken småflaskor på 5 cl vardera. Fem centiliter kan låta lite på fyra personer men faktum är att många klubbar och mässor erbjuder just 1 cl vid provsmakningar. Om ni vill prova mer av varje sort så är lösningen enkel – köp två paket!

I detta paket så får ni en bra grund att stå på för att börja utforska whiskyns värld. Här kan ni följa hur Loch Lomond förändras med åldern.

I paketet så finns följande whisky:

Loch Lomond Original, 40%
En Highland single malt med smak av vanilj, hasselnöt, russin, rostat bröd, citron, kanel. Whiskyn har ett milt och något rökigt avslut.

Loch Lomond 12 YO, 46%
En fruktig 12-årig single malt med smak av mogna päron, citrus, vanilj och en viss sötma. Whiskyn har ett milt, långt och något rökigt avslut.

Loch Lomond 15 YO, 46%
En fruktig single malt med smak av aprikos, päron, vanilj, nötter, honung med ett balanserat rökigt avslut. Framtagen för den svenska marknaden.

Loch Lomond 18 YO, 46%
En rund och smakrik 18-årig single malt med inslag av äpple, krusbär, tobak och ek. Whiskyn har ett långt avslut med toner av tobaksblad, te och rök i fin balans.

Loch Lomonds Tasting Pack finns på de flesta Systembolag. Du hittar det också här.

2. Blindprovning eller öppen?

Man kan välja några olika sätt att genomföra sin hemmaprovning på. Endera så gör man en öppen provning där du berättar vad ni ska prova under kvällen. Men ni kan också göra en blindprovning – man kan dela in blindprovning i två olika delar. Endera helblind provning – då vet inte de provande vilken whisky som provas överhuvudtaget. Vid en halvblindprovning så vet de provade vilken whisky som ska provas, men inte i vilken ordning.

Fördelen med hel- och halvblinda provningar är att man tränar sina sinnen på ett helt annat sätt då du utmanar dig själv och letar efter smaker och dofter som finns i whiskyn.

Vilka glas ska man använda?

När man ska prova whisky – alltså dofta, smaka och analysera så är glaset otroligt viktigt! Med fördel så använder du ett glas som har en bred botten och en avsmalnande kupa. Detta för att koncentrera doften precis där du sticker ned näsan. De klassiska tumblerglas går helt bort vid whiskyprovning då de mer är anpassade för att servera drinken ’Scotch on the Rocks’ i.

Välj gärna ett glas med stjälk då du lättare kan dofta på din whisky utan att värma upp den med handen.

Från vänster: Glencairn, Nosing Copita & 1920s’ Professional Blender’s Whisky Glass

Bilden ovan illustrerar tre olika populära glas som används av whiskyälskare världen över.

Glencairn glaset har blivit en riktigt storsäljare och är extremt populärt, men som provningsglas lämpar det sig inte jättebra. Dessa korta och tjocka stjälk gör att man gärna kupar glaset i handen och då värmer upp sin whisky för snabbt. Men om du bara vill njuta av en whisky utan att överanalysera den så passar det perfekt!
Glencairn köper du här

Nosing Copita används av många Master Blender´s inom whiskyindustrin idag och erbjuder en bra storlek samt stabil stjälk att hålla i.
Nosing Copita kan du köpa här

1920s’ Professional Blender’s Whisky Glass är ett snudd på perfekt glas för att utvärdera en whisky, men prislappen per styck är styvt – ca 250 kronor per glas. Även om namnet har anor från förr så är de glas som finns att köpa idag designade så sent som 2017. Det är den välkända whiskykonsulten tillika författaren Angus MacRaild som tillsammans med Speciality Drinks (The Whisky Exchange) tog fram dessa glas.
1920s’ Professional Blender’s Whisky Glass köper du här

Dags att duka!

För att genomföra en snygg och organiserad provning så är det extra stiligt att ha ett underlägg att ställa glasen på. Ett sådant underlägg hjälper även till med en rad andra saker.
1: Glasen står i en tydlig ordning.
2: Det vita papperet fungerar som en bra bakgrund att se vilken färg whiskyn har.
3: Man kan skriva ned sina tankar och smaknoter direkt på underlägget.

Vi har skapat ett enkelt provningsunderlägg som du kan använda! Formatet är liggande A4 och färgen är svartvit – bara att ladda ned och skriva ut på din skrivare där hemma.

Varje gäst behöver även ett vatten glas samt eventuellt en spottkopp.
Det kan även vara en idé att varje gäst får ett sugrör för att dosera vatten i sin whisky med.

Provningsteknik

Om detta kan man skriva hur mycket som helst, men vi håller det kort och koncist. Kom ihåg att detta med att beskriva färger, doft, smaker är väldigt svårt i början. Men det fina med detta är att ingen har fel! Det är så som du uppfattar whisky som du ska beskriva och det är ju bara du som vet hur du upplever din whisky!

Färg

Börja med att titta på whiskyns färg. Försök beskriv den i ord som hö, guld, gult gräs, gyllene, mörk, ljus.

Doft

Börja med att hålla näsan en bit ovanför glaset, om du trycker ned näsani glaset så bedövar du dina doftreceptorer, ditt luktsinne, för snabbt. Lugnt och försiktigt doftar du och analyserar vad du hittar i glaset. Rök? Vanilj? Fat-ek? Frukt?

Smak

Ta en liten sip och låt whisky rulla runt i munnen en stund. Hur känns och smakar whiskyn? Torr? Söt? Rökig? Pepprig? Fruktig? Ung? Gammal?

Finish/Eftersmak

Efter att du har svalt, eller spottat ut, din whisky – vad är det för smaker som dröjer sig kvar i munnen? Hur länge stannar smakerna kvar?

Vatten i whisky?

Ska man vattna sin whisky? Ja, och nej. Om man tillsätter några droppar vatten så förändras smak- och doftprofilen på whiskyn. Detta kan vara till det bättre men också till det sämre. Vi rekommenderar att ni först provar whiskyn ren – det vill säga utan tillsatt vatten. Om du tycker att den är ’het’ – för alkoholstark så kan du tillsätta lite vatten.

Men komihåg att om du övervattnar din whisky så går det inte att hälla i mer whisky för att få tillbaka smakerna. Använd därför ett sugrör och tillsätt droppe för droppe tills du hittar rätt balans.

Men vad är det vi provar?

Här nedan följer lite historik och fakta om Loch Lomond Destillery!

Destilleriet Loch Lomond byggdes av den amerikanska ägaren till Little Mill, Duncan Thomas, och det Chicago baserade Barton Brands. Destilleriet har kanske inte en så lång historia, men den är ända brokig. Under dessa blott 52 år så har det varit en hel dramatik kring destilleriet. 1971 så köptes Duncan Thomas ut och produktionen gick lysande tills den berömda whiskykraschen inträffade 1984. I samband med den så valde de amerikanska ägarna att stänga destilleriet.

Alexander Bulloch, en känd buteljerare och blender köpte det stängda destilleriet från Barton Brands och öppnade det igen 1987. Han behövde malt sprit till sina kreationer som han buteljerade under företaget Glen Catrine Bonded Warehouse Co. 1994 så köpte också Glen Catrine de bägge destillerierna Littlemill och Glen Scotia. Mellan 1987 och fram till 2014 så var Loch Lomond Distillery Co det näst största familjeägda whiskyföretaget i Skottland.

2014 så sålde familjen Bulloch hela företaget, för en ej känd summa pengar, till investmentbolaget Exponent som i sin tur sålde det vidare till det kinesiska företaget Hill House Capital under 2019.

Ett av Skottlands största destillerier

Idag är Loch Lomond ett av de större destillerierna i Skottland. De producerar ca 5 miljoner liter malt whisky per år och 18 miljoner liter grain.

Det som verkligen gör Loch Lomond unika är blandningen av de olika pannor de använder. Från början hade destilleriet bara ett par pot stills, d.v.s. enkelpannor, men dessa var av en annorlunda modell än man är van vid hos andra skotska destillerier. De var nämligen en variant på Lomond pannan där man har plåtar i halsen för att kunna styra vilken sorts sprit man vill producera.

När destilleriet byggdes ut 1990 så installerades ytterligare ett sådant pannpar och tre år senare, 1993, så utökades destilleriet med två kolonnpannor. Detta för att kunna producera sin egen grainwhisky.

Det var först 1998 de installerade två ’vanliga’ enkelpannor med svan-nacke, och 2007 så installerades ännu en kolonnpanna för att kunna producera en grain whisky som är gjord på 100% malt.

Genom att kombinera dessa pannor på olika sätt så får de fram en rad olika destillat.

Vi har pratat med Loch Lomonds Master Blender Michael Henry där han beskriver olika aspekter av Loch Lomonds produktion

Då de har så många olika pannor på destilleriet så kan de producera långt fler stilar på sin sprit än något annat destilleri i Skottland.
– Vi producerar åtta olika stilar av Single Malt och tre olika stilar av maltbaserad grain och en sorts vetebaserad grain, säger Michael. Vi kan på så sätt producera alla de olika komponenterna som behövs för att buteljera Single Malt, Single Grain, Blended whisky eller Single Blended Whisky. Men faktum är att vi ändå köper in en del whisky för att tillverka våra blends så som High Commisioneer. Detta gör vi för att hålla kontinuiteten på smakprofilen. Men våra blends som bär namnet Loch Lomonds innehåller bara whisky från oss själva, klargör Michael.

Loch Lomonds Master Blender Michael Henry

Loch Lomond har ett extremt fokus på just jäst, nästan mer än något annat destilleri i Skottland. De har arbetat fram vilken jäst som passar vilken panntyp och det faktum att de har en del udda pannor, bl.a. enkelpannor med rak hals och med plåtar i, gör att de också kan välja när de ska ta ur spriten för att få en så fruktig karaktär som möjligt.
– Vi använder två olika jäststammar för majoriteten av det vi producerar, sen har vi tillgång till en vinjäst som vi använder väldigt sparsamt.
– För vår grainwhisky, som baseras på vete istället för korn, så använder vi en helt annan jäst. Vi har faktiskt gått så långt så vi har provat ut vilken jäststam som passar bäst för våra olika pannor. Vi använder en jäst som är riktigt fruktig till våra pannor med rak nacke, och till våra traditionella enkelpannor använder vi en sort som ger en mer robust karaktär. 60 – 70% av smaken på våra whiskys är destillerikaraktär, där just jästen spelar en enorm del.

Loch Lomond har egna Tunnbindare som arbetar med tunnorna

Hos Loch Lomond hittar man således allt från helt orökt till kraftigt rökt whisky. I deras grundutbud så ingår Loch Lomond Reserve och Signature, vilka båda är blended whisky. Original, 12 år, 18 år är alla Single Malt. Deras lätt rökta whisky heter Inchmurrin och finns både som 12 åring och 18 åring. Deras rökiga whisky heter Inchmoan och finns som 12 åring eller som Single Cask.
– Vi jobbar också mycket med våra rökiga utgåvor. Beroende på hur vi destillerar så får vi olika röksmaker.
– Faten vi använder är till stor del ’american oak’, alltså exBourbonfat, för att skapa en mjukare whisky. Vårt fokus är att skapa en lättare och mjukare whisky med en lätt rökton, men som har mycket destillerikaraktär

Denna artikel är ett samarbete med Loch Lomond & Stellan Kramer.

1 Trackback / Pingback

  1. Nummer 16 - Malter Magasin

Kommentarerna är stängda.