Sommar, semester och syrliga spritz i all ära, men nu välkomnar vi en ny årstid och ser fram emot mustiga cocktails med inspiration från höstens råvaror. Bella Porcile är kreativ bartender och arbetar ofta med skogen som inspirationskälla – här ger hon sina bästa tips på höstens godaste whiskey-drinkar.
Foto: Stephanie Henning.
Vad sägs om en värmande Irish Coffee med smak av granskott, eller varför inte en frisk whiskeycocktail med doft och smak av kantarell. Inför kommande höst är det säsongsbetonade råvaror, mustiga och smakrika drinkar som dominerar, gärna med inspiration från naturen. Bella Porcile har över 20 års erfarenhet som bartender och utmanar gärna med nya kreativa smaker, med naturen som utgångspunkt.
– Hösten är en fantastisk årstid att inspireras av och det är fascinerande vad naturen har att erbjuda. Skogen är fylld med vilda smaker och det finns många drinkvänliga råvaror i säsong. Våga överraska och bjud gärna på varma drinkar med oväntade smakkombinationer, säger Bella Porcile
Här är tips på Bellas fem innovativa höstcocktails att bjuda på under sensommarens efterspel.
Irish Forest
Du behöver:
4 cl Tullamore D.E.W.
1,5 cl gransirap*
6-8 cl kokkaffe
Lättvispad grädde Grankvist
Så gör du:
– Värm upp glaset med hett vatten.
– Häll ut det varma vattnet och häll i whiskey och gransirap.
– Rör om.
– Fyll på med kaffet och skikta på grädden.
– Garnera med en grankvist.
*Gransirap:
– Värm upp lika delar socker och vatten i en kastrull tills sockret har lösts upp.
– Lägg i grankvistar och granskott, dra av från plattan.
– Låt svalna, täck med lock och låt dra något dygn innan du silar den.
– Häll upp på väl rengjord flaska.
Cloudy Toddy
Du behöver:
5 cl Tullamore D.E.W.
1,5 cl hjortronsirap*
Varm Dry tonic/granskottstonic eller hjortrontonic
Lättvispad grädde Riven kanel eller muskot
Så gör du:
– Värm upp glaset med hett vatten.
– Häll ut det varma vattnet och tillsätt whiskey och sirap
– Rör om och toppa upp med uppvärmd het tonic (värm i gryta över eld eller på spisen).
– Skikta över lättvispad grädde.
– Riv över kanel eller muskot
*Hjortronsirap
– Värm 1,5 dl vatten, 2 dl socker och 1,5 dl hjortron tills sockret löst upp och det börjar koka.
– Dra av från plattan och låt dra i minst 10 min men gärna någon timme.
– Sila bort hjortronen.
– Spara gärna hjortronmoset och torka på 40 grader i ugn ca 10 timmar så får du ett hjortrongodis.
Golden Moments
Du behöver:
5 cl Tullamore D.E.W.
2,5 cl kantarellsirap*
3 cl citronjuice Dry tonic/granskottstonic eller hjortrontonic
Sockrade kantareller
Så gör du:
– Häll upp alla ingredienser förutom tonic i en shaker med is.
– Skaka hårt tills shakern blir frostig.
– Sila upp i highball-glas med is.
– Toppa med tonic och sockrade kantareller (från kantarellsirapen).
Kantarellsirap*
2 dl råsocker 1,5 dl vatten 2 dl kantareller En nypa flingsalt
– Förväll kantarellerna.
– Tillsätt socker, vatten, samt salt.
– Låt koka i ca 10 min.
– Dra av plattan, låt svalna och häll upp allt på rengjord glasburk.
– Låt kantarellerna ligga kvar i sirapen för mer smak.