Idag, 16 October, kommer äntligen Lindores Abbeys whisky till Sverige och Systembolaget!
Det är genom den svenska importören Melmacs Liquids som vi nu kommer att kunna köpa en palett av det Lindores Abbey har att erbjuda. De whiskys från Lindores Distillery som kommer är Lindores Abbey MCDXCIV, Lindores Abbey ’Cask of Lindores’ STR Red Wine Barrique, Lindores Abbey The Friar John Cor samt Lindores Abbey ’Cask of Lindores’ Bourbon II och deras Aqua Vitae.
Fem buteljeringar släpps idag
Lindores Abbey Aqua Vitae
Alkoholhalt: 40%
Pris: 586:-
Artikelnummer: 54511
Volym: 700 ml
Lindores Abbey: MCDXCIV
Denna är en lagrad på en kombination av Bourbon Barrels i olika åldrar, några olika Wine Barriques och en del Sherry Butts.
Alkoholhalt: 46%
Pris: 698:-
Artikelnummer: 52069
Volym: 700 ml
Lindores Abbey: The Casks of Lindores: STR Red Wine Barrique
Alkoholhalt: 49,4%
Pris: 782:-
Artikelnummer: 52418
Volym: 700 ml
Lindores Abbey: The Casks of Lindores II: Bourbon
Alkoholhalt: 46%
Pris: 782:-
Artikelnummer: 52186
Volym: 700 ml
Lindores Abbey: The Friar John Cor
The Cask Strength Congregation Chapter II
Lagrad på en kombination av ex-bourbon, ex-monbazillacvinfat, STR och ex-sherryfat
Alkoholhalt: 60,9%
Pris: 812:-
Artikelnummer: 52443
Volym: 700 ml
Lindores Abbey Distillery
Den första skriftliga referensen till whisky som produceras i Skottland relaterar till Lindores Abbey. I skatterullar från 1494 så listas det att på order av kung James IV ska ”åtta bolls malt” presenteras för munken John Cor för att producera ”aqua vitae” – livets vatten: ”To Brother John Cor, by order of the King, to make aqua vitae VIII bolls of malt.”
Denna enkla rad är det första beviset som finns att whisky producerades i Skottland 1494, och platsen där John Cor verkade var just Lindores Abbey.
Det var naturligtvis inte tal om något destilleri så som det ser ut idag. Det munkarna gjorde på den tiden var att de producerade en dryck som var baserad på malt men som också var kryddad med honung och örter. Hur länge whisky producerades på Lindores Abbey vet ingen, men man vet att klostret började plockas ned bit för bit runt 1585 – det vet man för att Edinburghs kommun köpte klosters väldiga klocka vid den tidpunkten.
Klosterruinerna och dess marker bytte sedan ägare ett antal gånger genom århundradena innan det slutligen köptes av Drew McKenzie Smith’s farfars far för tre tusen pund 1913. Drew ärvde sedan i sin tur ägorna 2003 och det är han och hans fru Helen McKenzie Smith som är grundare av destilleriet Linderos Abbey.
Men att klostret var en så viktig del av whiskyns historia hade de ingen aning om år 2000. Paret McKenzie Smith jobbade inom hotell och restaurangbranschen i Lake District i England under många år. De drev bland annat det mycket välkända The Samling Hotel men kände att de ville flytta tillbaka till Skottland där de hade sina rötter.
En dag kom det en farbror och knackade på hemma hos släktingarna till Drew som bodde intill klosterruinen och frågade om han möjligtvis fick besöka det gamla klostret och ta lite bilder för en bok som han höll på att skriva, och självklart fick han göra det.
Det visade sig att farbrorn var den välkända dryckes författaren Michael Jackson. Sex månader senare fick släktingarna ett exemplar av boken “Scotland and it’s Whiskies” skickad till sig, och när de öppnade den fanns det ett personligt tack från Michael samt en text där det stod ’bläddra till sidan 170’. Det var först när de läste kapitlet om Lindores Abbey och om John Cor som de insåg vad som bokstavligen låg utanför deras köksfönster – platsen där whisky föddes.
2003 ärvde Drew klostret och ägorna runt om och då beslutade sig paret för att flyttade hem till Fife och i och med det så började även en dröm att gro – att återföra whisky till Lindores Abbey
Men att drömma är en sak, att kunna genomföra den är något helt annat. Det tog åtskilliga år att gå från idé till handling där det största problemet var finansieringen – det är nämligen ofantligt dyrt att bygga ett destilleri.
Efter tio års idogt kämpande så hade Drew och Helen till slut fått med sig en rad finansiärer på projektet och nästa del av arbetet kunde ta vid – att planera och bygga destilleriet. Den välkända whiskykonsulten Dr. Jim Swan anlitades och tillsammans med honom tog de fram ritningarna till Linderos Abbey Distillery.
De bröt mark i februari 2016 och destilleriet stod färdigt och kunde göra sin första destillation i december 2017. Under byggnationen så gjordes fler utgrävningar på platsen och de fann bland fler bevis som berättar om att de producerade whisky vid platsen redan på 1400-talet. Bland annat så hittades ett destillations kärl vilket idag finns att beskåda intill klostret.
Då det är en långsam process att tillverka whisky, spriten man kokar måste ju lagras i tre år innan man får kalla den whisky, så väljer många producenter att även producera gin för att snabbt få in pengar.
Drew ansåg inte att det skulle vara i klostrets anda att producera en gin, i stället så valde de att ta fram en Aqua Vitae – den sprit som producerades på denna plats redan år 1494. Deras moderna Aqua Vitae kokas i deras kopparpannor och kryddas sedan med frukt och örter från den gamla klosterträdgården som ligger precis på andra sidan vägen från destilleriet.
Master Blender Lorena Baez
Inför denna lansering så fick vi möjlighet att prata med Lindores Abbey’s Master Blender Lorena Baez. Som man kanske anar så kommer inte Lorena från Skottland. Hon växte upp i Chile och det var hennes makes jobb som gjorde att de flyttade till Skottland – inte bara en gång, utan två.
– Jag är utbildad livsmedelsvetenskaplig ingenjör och min make är specialutbildad inom fiskodling, berättar Lorena när vi mötts via Zoom.
Hennes make fick en tjänst som skulle sträcka sig över två år på Orkney 2005 och de beslutade att göra den långa flytten från södra Chile till nordligaste Skottland.
– Det var ett stort projekt att flytta hela familjen till Orkney, men det var helt klart rätt beslut, säger Lorena. Vi bodde där i två år innan vi flyttade tillbaka Chile, men väl tillbaka så saknade vi Skottland så mycket så redan 2009 flyttade vi tillbaka, skrattar hon.
Denna gång så var Lorena mammaledig samtidigt som hennes make reste runt Skottland och Europa för att jobba med olika fiskodlingar. Men hon höll sig ändå aktiv i samhället genom att anordna kurser i spanska och starta ett matlag som fokuserad på kryddstarkmat. Hon gick också en massa olika kurser på universitetet. I Chile hade hon jobbat på ett läkemedelsföretag men också inom matindustrin och då på flera olika laboratorier där sensoriska analyser tillhörde vardagen – något som hon verkligen älskade och saknade.
En dag så var hon ute och cyklade runt Newburgh och när hon passerade Lindores Abbey så såg hon att de höll på att bygga något intill klosterruinerna. Hon stannade och frågade vad de byggde och fick då reda på att det skulle bli ett destilleri.
– Jag bestämde mig där och då att jag ville där, skrattar Lorena. Så jag skickade direkt in mitt CV och en jobbansökan, men fick inget svar tillbaka. Efter några månader när de var klara med byggnationen så försökte jag igen, men denna gång tog jag kontakt direkt med Helen McKenzie Smith som var en av ägarna.
Helen meddelade att tyvärr så sökte de ingen ingenjör vid detta tillfälle. De hade precis byggt klart destilleriet och hade ännu inte börjat producera något, men det stoppade inte Lorena.
– Vi pratade fram och tillbaka om vilka möjligheter det fanns och till slut så berättade Helen att de faktiskt sökte någon som kunde jobba i köket på deras lilla restaurang som de hade i sitt besökscentrum, men att hon tyckte att jag var överkvalificerad för den tjänsten. Den de skulle anställa behövde också ett certifikat att de fick jobba med råvaror. Och tro det eller ej så hade jag precis nyligen fått det certifikatet då när jag skapade matlaget, skrattar hon.
Hon fick tjänsten där och då och hon började jobba redan nästa dag med att sköta köket. Hon var inne – hon jobbade på ett destilleri!
Även om hon jobbade i köket så pratade Lorena ofta med de som jobbade med att skapa destilleriets Aqua Vitea. Hon frågade ofta hur det gick och vilka framsteg de hade gjort.-Jag var väldigt nyfiken och frågvis, säger Lorena, men det är ju min bakgrund – att jobba med sensorik och nya produkter. Och faktum är att alla var jätte trevliga och uppskattade min nyfikenhet.
Efter blott ett halvår i köket så blev hon erbjuden en tjänst hos produktionsteamet i stället, där hon fick börja med att sköta den sensoriska analysen av deras New Make. Hennes roll växte senare till att hon idag är ansvarig för alla produkter som de släpper.
– Jobbet med att lansera vår första whisky var ett enormt projekt, säger Lorena. Det är en lång process och mycket jobb med att skapa den första buteljeringen från ett destilleri, men under pandemitider så var det ännu mer utmanande. Vi kunde inte ha möte här på kontoret eller samlas för att prova de olika utkasten utan allt skedde via zoom. Och vi var tvungna att skicka prover via posten som tog extra lång tid. Det var jobbigt då, men nu när man ser tillbaka på det så blev det bra i alla fall. Whiskyn togs väl emot och det är något vi är enormt stolta över – att faktiskt ha återfört whisky till whiskyns spirituella hem.
Lindores Abbey Single Malt Scotch Whisky MCDXCI
Den första officiella whiskyn som de lanserade var Lindores Abbey Single Malt Scotch Whisky MCDXCIV. Du som kan dina romerska siffror ser direkt att det är en hyllning till John Cor – MCDXCIV betyder 1494.
– Vi skapade en rad olika recept som vi presenterade för en domarpanel här på destilleriet och det var först när vi presenterade det trettioåttonde receptet som de var enhälliga – där hade vi hittat alla komponenter som visade vad Lindores Abbey skulle vara för whisky, säger Lorena.
Receptet var en kombination av Bourbon Barrels i olika åldrar, några olika Wine Barriques och en del Sherry Butts som alla var kokade på lokalt korn från Fife.
Som sagt så mottogs whiskyn med lovord av kunder runt om hela världen och mitt i allt jubel så frågade någon Lorena om de inte skulle skicka in whiskyn till någon tävling.
– Jag hade inte ens tänkt tanken på att vara med i någon tävling, skrattar Lorena. Men jag skickade in den till San Francisco World Spirits Competition.
Efter att ha skickat in bidraget så jobbade Lorena vidare med att planera för nya buteljeringar. Att hon hade skickat in whisky till tävlingen föll nästan i glömska – tills en dag då hon öppnade mailen och såg ett meddelande från San Francisco
– San Francisco World Spirits Competition är ren av de största tävlingarna i världen och vem vet hur många bidrag de får in varje år, säger Lorena. Och vi var i med i kategorin NAS, det vill säga whisky utan ålder. När jag började läsa mejlet så inledde de med fraser som ”tack för att ni ville vara med i årets tävling” med mer. Men så i slutet av mejlet så stod att vi faktiskt hade vunnit dubbelt guld! Det var ju otroligt roligt för hela teamet här på Lindores att vi var så framgångsrika med vår första buteljering, fortsätter hon.
Lindores Abbey Distillery
De använder konserten Laureate som odlas på lokala gårdar runt om destilleri och på fält som historisk skulle ha tillhört klostret. De har tre kopparpannor – en stor wash still och två mindre spirit stills, vilket ger större kopparkontakt i den slutliga destilleringen och som i sin tur skapar en renare och fruktigare sprit.
De jäser i traditionella washbacks gjorda i trä och som är tillverkade av Joseph Brown i Dufftown.
Vattnet som de använder till sin whisky kommer från en brunn nära destilleriet, så att vi kan använda samma källa som användes år 1494. Klostret försörjdes för av flera brunnar såsom Abbot’s well, Monks well, Bluidy well och Witches well.
De strävar ständigt efter att göra produktionen så hållbar som möjlig och att hela tiden hålla ned sitt koldioxidavtryck. Därför jobbar de så mycket de kan med lokala leverantörer och företag.