Alkoholhalt: 50,1 % | 1 095 kr | Limiterad till 57 flaskor | ex-Brandy Butt | Säljstart: 2020-12-09
Invergordon är ett gigantiskt graindestilleri som ligger strax intill Cromarty Firth. Det togs i drift 1959 och fungerar främst som en arbetshäst för att förse dess ägare, Whyte & Mackay med grainwhisky för deras blends. Dalmore Distillery, som också ägs av Whyte & Mackay ligger några få kilometer strax sydväst.
Vår upplevelse är att grainwhisky måste lagras under väldigt lång tid för att den ska smaka bra – minst 20 år men även det kan ibland inte räcka för att det ska bli riktigt bra. Denna grainwhisky från Invergordon har fått mogna under 32 år – så på papperet ser det väldigt bra ut.
Doft: Väldigt fruktig doft där dova banantoner blandas med karamelliserade äpplen. Den har en väldigt tjock och krämig doft. En svag ekighet finns med i bakgrunden.
Smak: Tydliga och klassiska Grainwhisky toner – banan, spannmål (tänk så som en nyöppnad förpackning med havregryn luktar), karamell/smörkola. En väldigt bra eknot som gifter sig snyggt med frukttonerna.
Finish: Ganska kort finish men med de återigen klassiska banantonerna som så ofta finns i äldre grainwhisky.