Isle of Raasay R-02 är skapad av rökt och orökt Raasay råsprit som lagrats separat på 1:fill Rye whiskey, Chinkapinek och 1:st fill ex-Bordeaux rödvins fat. Dessa sex olika fat har sedan blandats samman för att skapa denna lätt rökiga och fruktiga whisky. Just denna kombination av fat är något de är först med inom skotsk whisky. Den är buteljerad vid 46,4% procent där de har använt vatten från sin egen källa som finns intill destilleriet på ön.
| DOFT
Först en svag rökpuff som samsas med en fräsch fruktighet. Röda bär och övermogna blåbär. Det finns en djupare och oljigare rökton i bakgrunden som samsas med svaga toner av sockrad ingefära. Det finns naturligtvis en ungdomlighet här också – whiskyn är ju bara tre år. Men det är inte en ungdomlighet som stör i doften. 21/25
| SMAK
Det är en ganska lätt whisky med en viss sälta och kalkighet. Svaga toner av citrus och grapefrukt. Men här finns också syltiga röda bär och svaga toner av russin. Små rullande vågor av rök finns med här också med det är långt ifrån något rökmonster. Här kommer de unga tonerna fram en del men det är ju enbart spännande – det ger en nyans av destillerikaraktär som annars försvinner i faten. 22/25
| FINISH
Lång och fräsch eftersmak med en hel del citrus fräschhet tillsammans med en bra sälta. Svaga rökpuffar finns med också tillsammans med del röda bär. 20/25
| HELHET
Jag ska ju inte sticka under stolen med att jag gillar new-make så för min del så stör det inte att här finns en ton av råsprit – det nästan förväntas av en whisky som är tre år och några timmar. 22/25