Kilchoman Sanaig – en perfekt balans mellan Sherry, Bourbon och rök!

Under hösten har George Wills från Kilchoman åkte runt i Sverige på en bejublad whiskyturné. När han besökte Borlänge och whiskyklubben Single Malt Academy of Dalecarlia så passade vi på att få en intervju med honom där vi bröt ned deras whisky Sanaig i beståndsdelar!

Men innan vi går in på Sanaig så berättar vi lite kort om vem George är. Han är den äldsta sonen till Anthony Wills – grundaren av Kilchoman. Även om familjen nu mera är starkt förknippad med Islay och Skottland så kommer de ursprungligen från England. Anthony grundade Kilchoman 2005 men då hade aldrig George en tanke på att han skulle jobba med Kilchoman.
– Jag pluggade på Universitet och efter det började jag jobba inom hotellbranschen. Kilchoman var pappas projekt och jag hade inte en tanke på att börja jobba för honom, skrattar George. Men under 2013 så fick jag frågan om jag var intresserad av att börja som säljare hos Kilchoman. Jag sökte den lediga tjänsten och fick den, flinar han. Men jag var faktiskt på en intervju för den, skrattar han med glimten i ögat.

George Wills

George är den äldsta brodern av tre men det var den yngsta som började först på destilleriet.
– Vi gjorde det lite bakvänt kan man säga, flinar George. Peter, som är yngst, började på Universitetet men försökte komma in i whiskybranschen på alla sätt och vis, utan framgång. Vår pappa sträckte ut en hand och tyckte att han kunde börja på Kilchoman så kunde han jobba ihop lite erfarenhet. James, mellanbrodern, jobbade på ett cocktailföretag i London, men kände att han ville göra något annat och började då på Kilchoman, fortsätter han

Idag jobbar hela familjen Wills med Kilchoman dock på olika orter.
– Pappa sysslar till stor del med faten och mamma sköter bokföring och allt kontorsarbete. Jag och mina bröder sköter marknadsföring och försäljningen, berättar han.

Ingen av bröderna bor idag på Islay, men i framtiden så kommer de förmodligen behöva flytta dit.
– Det är ju något våra föräldrar vill naturligtvis, då både Jag och Peter har barn numera också, men det kommer också att behövas för att hålla sig ajour med vad som händer på och kring destilleriet.

George tycker att det är lite surrealistiskt att komma ut på provningsturnéer runt om i världen där alla vet vem han och vad Kilchoman är.
– Det är nyttigt att komma hem till frun och barnen som tar ned en på jorden igen, skrattar George.

Att Kilchoman i stort sett är ett familjeföretag har ju också sina baksidor.
– När alla i familjen Wills åkte på semester för något år sedan så noterade vi att i baren på hotellet så fanns det några flaskor Kilchoman, och naturligtvis så hamnade vi där och pratade whisky med bartendern. Vi gav honom till och med en snabbutbildning om allt som är Kilchoman. Vi lever och andas Kilchoman, skrattar George.

Kilchoman Sanaig

Då Kilchoman är ett relativt ungt destilleri och inte kan erbjuda en kontinuerlig produkt i form av en 10 eller 12 årig whisky så fokuserar de istället på stora smaker i icke åldersangiven (No Age Statement = NAS) whisky istället.

Redan 2013 lanserade de Machir Bay, en whisky som är lagrad till 90% på bourbonfat och 10% på sherryfat, och som mottogs med näst intill stående ovationer. Den vann i stort sett alla tävlingar den ställde upp i och är idag ett av Kilchomans flaggskepp.

Även om framgångarna med Machir Bay var lysande så ville Anthony utveckla konceptet och efter att ha kommit över Sherryfat från en av de bästa bodegorna i Spanien, Jose Y Miguel Martin, så beslutade de att utveckla en whisky som skulle få lagras till 70% på dessa magiska fat.

Faten är otroligt viktiga

För att skapa denna symbios mellan de tre stora smakerna så är kvaliteten på faten som ska användas otroligt viktigt. Kilchoman samarbetar med två av världens främsta fatleverantörer tillika dryckesproducenter, nämligen Bourbon destilleriet Buffalo Trace i Kentucky, USA samt bodegan Miguel Martin i Jarez, Spanien.

Buffalo Trace Distillery

Bourbonfaten som Kilchoman använder kommer som sagt från det Kentuckybaserade destilleriet Buffalo Trace. Reglera för bourbon innebär att deras råsprit får bara läggas på helt nya kolade ekfat. De lagrar sedan spriten i minimum tre år för att få kalla den Bourbon. Då all bourbon bara får lagras på nya ekfat så sälj dessa efter lagringen, och skottarna är storkunder!

Faten monteras ned i USA och fraktas till tunnbinderierna i Skottland för att monteras ihop till Hogsheads, fat som rymmer 200 liter. Det är dessa fat Kilchoman lagrar mycket av sin whisky till Sanaig i.

Bodega Miguel Martin

Sherryfaten kommer från Miguel Martin som har flera andra kunder i Skottland, bland annat det Speyside-belägna destilleriet Glenfarclas.

Enligt George Wills så försökte hans far, Anthony Wills, att få tillgång till fat från Miguel Martin i ett tidigt skede när de funderade på att börja lagra sin whisky på sherryfat, men han hade svårt att få in foten hos företaget.

Anthony som känner John Grant, destillerichef på Glenfarclas, kontaktade honom om han kunde hjälpa till med att få tag på fat, men John ville inte gärna dela med sig kontakten och nonchalerade Anthony förfrågningar.

Något år efteråt stötte Anthony på George Grant, John´s son, på en mässa och frågade då honom istället om han kunde förmedla kontakten, vilket han gladeligen gjorde!
– John fick aldrig reda på att Kilchoman nu också köpte fat från Miguel Martin förens han var på besök på destilleriet på Islay och kände direkt igen de berömda faten från Jerez! skrattar George Wills.

LAGRAD SHERRY

Det finns en missuppfattning bland whiskyälskare vad ett sherryfat är för något. Många tror att faten som whiskybranschen använder har ingått i Solerametoden, något som är fullkomligt inkorrekt. Faten som används till Solerametoden är mycket gamla, ibland över 200 år och en respektabel bodega skulle aldrig komma på tanken att sälja dessa dyrgripar.

Istället så har destillerierna i Skottland avtal med någon av de spanska tunnbindarna, tonelería, som levererar fat efter en rad specifikationer. Det kan vara allt från speciella rostningsgrader, vilken typ av sherry som fatet ska fyllas med.

Sherryn lagras sedan mellan sex månader till två och ett halvt år. När fatet är klart så töms det och skeppas till Skottland. Sherryvinet återanvänds till en rad fat till innan det destilleras till sherry brandy eller görs om till vinäger. Det är inte slumpen som har gjort att en av de största fatleverantörerna också är en av de största vinägerproducenterna.
– Fördelen med att använda Sherryfat är att en del av de skarpa kanterna på whiskyn, som kanske finns kvar efter en bourbonfatslagring, försvinner, förklarar George. Istället får man en mjukare, fruktigare whisky.

Ung whisky, men stora smaker

Både Machir Bay såväl som Sanaig är i grunden femårig whisky och om man jämför dessa bredvid varandra så inser man hur betydelsefulla faten verkligen är.
– I Sanaig så hittar du ett djup av smaker som inte finns i Machir Bay, förklarar George. Här finns självklart sherrytonerna såsom russin och dadlar, men det finns också en komplexitet med chokladtoner och i en väldigt bra balans med de rökiga tonerna, fortsätter han.

PRISBELÖNT WHISKY

Sanaig tog världen med storm och den vann titeln ’Bästa Non-Age Statement whisky’ 2016 i den Brittiska National Wine & Spirits Awards och den vann ju också Henrik Aflodals Whisky-VM här i Sverige förra året.
– Att Sanaig vinner priser är ju fantastiskt, utbrister George. Det blir som ett kvitto på att vi arbetar på rätt sätt med vår whisky. Vi har alltid fokuserat på kvaliteten på vår whisky framför hur gammal den är och vi buteljerar bara det som är absolut bästa, säger George.

Kilchomans inriktningar

I grunden så har Kilchoman två distinkta inriktningar. För det första så har de sina buteljeringar som de har kallat ’100% Islay’ där allt korn som används kommer från deras egen gård. Det är ytterst få destillerier i Skottland som kan skapa en sådan whisky. Dessa buteljeringar är begränsade utgåvor som släpps endast en gång per år.

Sällsyntheten ligger i att de inte har tillräckligt med åkermark på Islay
– Vi kan inte odla mer korn än vi gör idag, säger George. Vi får ungefär 200 ton per skörd och det är allt som våra åkrar klarar av att levererar, och det börjar bli svårt att hitta nya gårdar eller fält att bruka då det inte bara är vi som odlar vårt eget korn, suckar han.

Kornet till sina andra buteljeringar köper den in från grossister på fastlandet, men de mältar det hos Port Ellens Maltings på Islay.
– Vi har samma ppm-halt som Ardbeg men sättet vi destillerar på så får vi en mindre rökig whisky berättar George.

Namnet Sanaig

Namnet har de, som många andra destillerier, hämtat från geografiska närhet. Strax nordöst om destilleriet finns det ett inlopp som heter just Saniag. Andra namn som är besläktade med Kilchoman är ju Loch Gorm – ett sherrymonster från destilleriet som har fått sitt namn från den mörka sötvattensjön där de tar sitt vatten ifrån. Machir Bay är en strandremsa strax väster om Kilchoman.
– Vi är ju som sagt inte unika i vårt sätt att använda namn från platser i vår närhet, skrattar George. Kildalton-trion (Laphroaig, Lagavulin och Ardbeg) har ju gjort det i generationer. Och än finns det gott om platser som vi skulle kunna använda, skrattar han avslutande.

Du hittar Kilchoman Sanaig på Systembolaget
Artikelnummer: 11202
Pris: 549:-
Finns inte buteljen på hylla? Då kan du enkelt beställa hem den!

Du kan redan nu läsa mer om Kilchoman och Anthony Wills här!

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Nummer 13 - Malter Magasin
  2. Nummer 14 - Malter Magasin

Kommentarerna är stängda.