Namnet Morrisons får ju vilket whiskyhjärta som helst att klappa lite extra – sedan början på 1900-talet har de varit involverade inom whiskyindustrin och under sin största period ägde de destillerierna Bowmore, Glen Garioch samt Auchentoshan.
Familjens resa inom whisky började med att Stanley P. Morrison grundade ett whiskymäklarföretag i Glasgow. Företaget gick bra och 1963 så breddade han portföljen och köpte Bowmore Distillery. Familjeföretaget växte ytterligare 1970 när Glen Garioch köptes och sedan igen 1987 när Auchentoshan övertogs.
I början på 1990-talet så kontrollerades Morrison Bowmore Distillers av Stanley P. Morrisons bägge söner, Stanley W. (känd som Tim) och Brian och 1994 så beslutade de att sälja företaget till Suntory. Även om de nu stod utan destillerier så höll de sig fortfarande kvar inom dryckesbranschen. Familjen, tillsammans med Kenny MacKay förvärvade en majoritetsandel i Scottish Liqueur Center i Bankfoot 2005.
I flera år arbetade de vidare med de välkända och mycket uppskattade märkena Bruadar och Columba Cream. Men då de hade whisky i blodet så var det snudd på självklart att de började buteljera whisky också 2008. 2012 lanserade de sin serie Càrn Mòr Strictly Limited där de släppte mindre batcher. Genom Kenny MacKays koppling till det anrika företaget Peter Thompson så kände de till den förr så hyllande whiskyn Old Perth och 2013 köpte de rättigheterna till märket och började laborera med olika utgåvor. Vi kommer att återkomma till deras märken strax.
För att markera att de skiftade fokus från likörer till blending och Single Malt whisky så bytte de namn på företaget 2014 från Scottish Liqueur Center till Morrison & Mackay. 2017 flyttade de till nybyggda lokaler som är belägna på familjens ägor några kilometer strax söder om Perth – här finns lager, buteljeringshall och ett nytt destilleri – Aberargie Distillery.
Ett återtåg till Islay: Mac-Talla
Även om det är länge sedan familjen Morrison sålde Bowmore Distillery på Islay så har de fortfarande en stark dragning till ön – detta har nu mynnat ut deras nya whiskyserie Mac-Talla.
När familjen började planera för en Single Malt från Islay så ville de erbjuda något mer än bara en rökig whisky, de anser, och med all rätt, att ön har mer att erbjuda än bara en enorm rökighet – därför skapade de tre olika versioner av Mac-Talla – Terra, Mara och Strata.
Terra står för Jord på latin och den representerar en klassisk Islay whisky med sina fräscha rökiga toner med en del frukt. Mara står för havet och här finns den mer råa sidan av Islay med sälta, den är också buteljerade på fatstyrka vid 58%. Både Terra och Mara är lagrade på ex-bourbon fat. Och sist, men absolut inte minst, kommer Strata som representerar själva berggrunden som Islay består av – den är 15 år gammal och lagrad på en kombination av ex-bourbon och ex-olorosofat.
Själva namnet Mac-Talla betyder eko och ska symbolisera familjens återkomst till Islay. Dessa tre olika whiskys ger en bra och unik bild av vad ön kan leverera i whiskyväg!
Mac-Talla: Terra
Terra står för Jord på latin och den representerar en klassisk Islay whisky med sina fräscha rökiga toner med en del frukt.
Alkoholhalt: 46%
Volym: 70 cl
Pris: 639:-
Artikelnummer: 55661