Mortlach 25 yo | Prima Ultima

SPEYSIDE | FIRST-FILL PX CASK & OLOROSO-SEASONED EUROPEAN OAK BUTT | 1994 | 55,1% | 389 FLASKOR

Whiskyn i denna buteljering kommer från det sista fatet från 1994. Den har varit lagrad på fat 2652 vilket var ett first-fill Pedro Ximenez fat som först hade blivit ’kryddat’ dvs Seasoned med Olorososherry. Denna kombination gör att denna Mortlach verkligen lever upp till dess smeknamn – ’The Beast of Dufftown’

DOFT: Här fylls näsan av mörkchoklad, kaffebönor och en härligt avrundad smörkola. Det finns även en kryddighet i doften som drar åt det juliga hållet med stjärnanis och svagt av kryddnejlika. En snygg fatkaraktär finns med i bakgrunden som för att balansera dofter mot.

SMAK: Väldigt krämig munkänsla med mycket smak av dadlar, torkade aprikoser, mörkchoklad. Kryddorna återkommer men mer nedtonade och stillsamma. En svag nyans av mörkrostat kaffe finns med också.

FINISH: Torr men lång finish med mycket tanniner och en svag dos av fruktigt kaffe.