Den 7 september släpper den oberoende buteljeraren Na Fir Chlis sin första buteljering på Systembeolaget – en 21 årig whisky från det nedlagda destilleriet Imperial.
Na Fir Chlis, namnet är Skotsk gaeliska för Norrsken, är ett projekt som Jan Groth och Micke Nilsson startade för femton år sedan och de hann göra två buteljeringar innan de lade projektet i malpåse.
Flera år senare träffade de Susan Stenström, som då hade lämnat jobbet på Fagerudd, och hon hade funderingar på att starta någon sorts verksamhet med snarlika inriktning som de hade haft – och då beslutade de att göra gemensam sak.
Na Fir Chlis
Imperial 21yo | 48,6%
1 976:-
Na Fir Chils består av två olika delar
Na Fir Chlis står på två olika ben. Det ena benet är Na Fir Chlis Selected Whisky där de buteljerar utvalda fat med whisky som de råkar ramla över. Ett resultat av detta är den buteljeringen som släpps den 7 september – Imperial 21 år.
Det andra benet är Na Fir Chlis Our Cask – de köper in fat som ännu har lång lagringstid kvar och erbjuder andelar av dessa till sina kunder. Då det är lång lagringstid kvar – och värdet på whisky i fatet ständigt ökar så betalar lagringstiden insatsen för kunderna. Detta gör att om du har lite tålamod så kan du göra riktigt intressanta fynd!
Just nu erbjuder Na Fir Chlis fyra olika fat att köpa andelar av:
Fat 1, Mortlach 2013 Bourbon
Fat 2, Teaninich 2014 Bourbon
Fat 3, Whitlaw (Highland Park) 2014 Bourbon
Fat 4, Islay Williamson 2010 Bourbon
Läs mer och boka andelar på deras webbsida: https://whiskybusiness.se/
Kända personligheter i Whiskysverige
Susan Stenström känner de flesta igen från SWF – Svenska Whiskyförbundet där hon är styrelseledamot. Hon har lång erfarenhet från hotell, krog och konferensbranschen och hon är också ett välbekant ansikte från whiskymässor runt om i Sverige.
Micke Nilsson förknippar de flesta med Akkurat i Stockholm och ses inte helt sällan i montern hos Clydesdale på mässor. Väldigt uppskattade provningsledare som kan den japanska whiskyscenen utantill.
Jan Groth har jobbat med whisky i stort sett hela sitt yrkesliv. Från bartender till ambassadör och nu bland annat som Distillery Manager på norska Feddie. Han har också skrivit böcker om ämnet samt är grundare till World Whisky Forum.