Att irländaren Aeneas Coffey förändrade dryckesindustrin med sin Coffeypanna är välkänt för de flesta. Mindre bekant är att han genom att installera sådana pannor hemma på Irland, på bland annat Watts Distillery i nordirländska Londonderry, gav irländarna ett avgörande volymförsprång som mer eller mindre gav dem kontroll över hela den amerikanska whiskeymarknaden. Fram till förbudstiden var skottarna ordentligt på efterkälken i USA.
Det visste såklart Masataka Taketsuru när han under försommaren 1919 gjorde några praktikveckor på Bo’ness Distillery utanför Edinburgh, och fascinerades av Coffeypannornas möjligheter. När han långt senare började planera för sitt andra destilleri i Japan var det just sådana pannor han ville få tag på. Redan flera år innan han ens bestämt vilken plats han skulle bygga sitt ”Sendai” lyckades han komma över två utrangerade Coffeypannor som han magasinerade utanför Tokyo.
Långt senare, runt 2010, började man experimentera med att destillera maltwhisky i de gamla Coffeypannorna. Något sådant hade inte gjorts tidigare och det var komplicerat att få pannorna att leverera som man ville. Målsättningen var att skapa något nytt och att förena singelmaltwhiskyns komplexitet och smakrikedom med grainwhiskyns eleganta mjukhet.
Nikka Coffey Malt lanserades 2013 efter flera års experiment. Japansk envishet och uppfinningsrikedom lönade sig. Resultatet blev en stor framgång och i dag har Coffey Malt sin givna plats i Nikkas Core range och dessutom ett enastående prisskåp hemma på Miyagikyo Distillery.
Nikka Coffey Malt brukar vara ett populärt köp när svenska allokeringen släpps på SB och efterfrågas alltid flitigt när årstilldelningen sålt slut.
Nikka Coffey Malt
Artnr: 11277
Alkoholhalt: 45%
Ursprung: Japan
Typ: Grain Whisky
Producent: The Nikka Whisky Distilling Co
Destilleri: Miyagikyo Distillery
Destillation Coffey Still
Ålder: Anges ej
Råvara: Mältat korn
Vatten: Mjukt vatten
Fat: Huvudsakligen ombyggda och omkolade bourbonfat
Angels share: 2–4%