Äntligen finns Port Charlotte 10 yo på hyllorna på fler än 220 Systembolags runt om i Sverige!
Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky. Doften har typiska havstoner i kombination med ek, torv och rök. Där kommer också maltiga inslag, karamell, vaniljkola och nötighet. Smaken är påtagligt rökig med en tydlig torvighet som omfamnar fruktiga och söta toner. Där finns kokos, mer vanilj och en mjuk mycket lång och elegant eftersmak med en torr rökslinga som sakta tonar av.
När ett whiskydestilleri för första gången kan buteljera en 10-årig signaturwhisky är den en stor händelse och något som destillatörer strävar mot. Port Charlotte är förvisso inget whiskydestilleri, utan ett framgångsrikt experiment som Bruichladdichs tidigare destillerichef Jim McEwan satte igång 2002 och som lanserades 2018. Nu är Port Charlotte Heavily Peated 10 äntligen här för att förhoppningsvis stanna!
Jim McEwan är en ”Ileach”, en Islay-bo som har whisky från den avlägsna ön i Hebriderna i sina gener. Islay ligger ensligt, långt i väster mellan Skottland och Irland. Under många år var ön skattebefriad och på gårdarna kunde man ostört låta rökpelarna stiga mot skyn utan att fogdens skattmasar la sina näsor i blöt. Fiskarna och bönderna på de vindpinade öarna ville ha kraftfull och värmande whisky, därför gjorde öborna den robustare och rökigare än någon annanstans i Skottland. När Jim McEwan kom till Bruichladdich skaffade han omgående rökig malt och började producera ”sin whisky” – en klassisk rökig Islaywhisky.
Adam Hannett Head Distiller
Adam började på Bruichladdich som turguide på ett sex månaders vikariat.
– Jag hade ju aldrig varit i närheten av destillerierna förens den där första dagen på Bruichladdich och då träffade jag Jim McEwan och Duncan, säger Adam. De berättade historien om hur destilleriet hade, i stort sett, väckts från graven. Deras engagemang och passion gjorde att jag redan från första arbetsdagen älskade Bruichladdich. Jag kände att jag verkligen ville vara en del av denna återuppståndelse, och det känner jag än idag, konstaterar han.
Adam jobbade på och snart fick han andra arbetsuppgifter på destilleriet.
– Efter några månader som guide så började jag jobba i lagerhusen, men på den här tiden runt 2003 – 2004 så var vi inte i närheten av lika många som jobbar här idag, berättar han. Om det behövdes folk på buteljeringslinan, då gick man dit och jobbade.
Han minns särskilt hur det var före jul varje år. Då skramlade man ihop alla som hade anknytning till företaget, även säljteamet som annars jobbade runt om i världen kom hem till Islay för att jobba med buteljering och paketering.
– I slutet på oktober tills början på november så måste vi ut med allt innan jul och jag kommer särskilt ihåg att vi hade ett tre-pack med 5 centiliters flaskor i och dessa fick man lov att manuellt fylla och paketera. Jag jobbade med det i en hel vecka, skrattar Adam.
Just det faktum att de var färre anställda gjorde att han fick möjligheten att prova på näst intill alla olika arbeten på destilleriet.
– Att jag började som Mashman var helt enkelt för att jag inte hade något att göra för stunden, skrattar han. Det handlade om att vara på rätt plats vid rätt tid när dessa möjligheter öppnade upp sig men det var också fantastiskt att det fanns sådana möjligheter.
Adam hade känsla att om man tog dessa möjligheter till att lära sig ännu mer så blev man även tillfrågad nästa gång.
– Det var en fantastiskt tid att börja på destilleriet då Jim McEwan, Duncan McGillivray och Mark Reyneir var här, minns Adam. Neil McTaggert jobbade som Stillman och hade skött pannorna i över 35 år och han kunde destillera utan att titta, han var fantastisk.
Många av det gamla teamet kunde ju berätta historier om hur det var på Bruichladdich från 50- och 60 talet, något som Adam sög åt sig som en svamp.
Efter att Bruichladdich blev uppköpt av Rémy Cointreau under 2012 så märkets ett uppsving, främst i att det fanns mer pengar att göra nya investeringar.
– Vi har gått från framgång till framgång vilket är roligt, säger Adam. Vi bygger fler och fler lagerhus, vi har anställt mer folk och ökat produktionen.
Men han säger också att det var en stor omställning när första Mark slutade och sedan när Jim gick i pension.
– När Jim berättade att han skulle gå i pension så kom det som en stor chock för mig. Jag hade ju jobbat väldigt när honom i flera år då han lärde upp mig, berättar Adam. En av sakerna som Jim lärde mig var att lita på mina instinkter och göra det man vill göra. Så vi känner oss trygga i att gå våra egna vägar och gör våra egna val, utan att behöva känna historiens vingslag.
Idag är Bruichladdich en av Islays största arbetsgivare med över hundra anställda. De sköter det mesta som har att göra med destilleriet på plats på ön.
Port Charlotte var ursprungligen ett destilleri som låg i hjärtat av det lilla pittoreska samhället med samma namn. Det grundades 1829 av Colin Campbell, som lät uppföra bostäder för personalen runt destilleriet. Han kallade byn Port Charlotte efter sin mor. Destilleriet Port Charlotte var i drift ända till 1829 och flera byggnader står kvar än i dag.
Den första whiskyn under namnet Port Charlotte lanserades redan 2006, men det var som sagt först 2018 som de började buteljera denna 10 åring som nu är lanserade på bred front i Sverige.
Port Charlotte 10 yo Heavily Peated
Artikelnummer: 80616
Alkoholhalt: 50%
Pris: 799:-
Volym: 700ml