Drygt fem kilometer söder om Eslöv i Skåne ligger Ellinge Slott. Slottet byggdes en gång i tiden som en försvarsborg och ligger alldeles intill Bråån. Man tror att grundstomme är ända från 1400-talet. Det renoverades under 1950-talet och idag hyrs delar av gården ut till olika företag, bland annat Purity Vodka – en av Sveriges mest prisbelönta vodka sorter.
Text: Henric Madsen
Foto: Purity Vodka AB
Vodka är stort. 520 miljoner lådor á sex flaskor säljs varje år i världen vilket betyder att 200 flaskor vodka förbrukas varje sekund. Detta gör att en fjärdedel av all världens spritförsäljning är just vodka.
Idén bakom att bygga ett premiumvodkadestilleri på den skånska landsbygden fick Thomas Kuuttanen under sent 90-tal. Thomas kommer ju kanske som bekant från whiskyvärlden men han hade också ett intresse för sprit i allmänhet. Han hade tittat lite bakåt hur det såg ut historiskt med spritproduktion i Skåne och upptäckte då att alla gårdar av rang hade ju ett eget bränneri, och så även Ellinge Slott.
Thomas tyckte att nästan all vodka var väldigt slätstruken och till stor del likadan. Han började bolla en idé om att producera en egen, kraftfullare vodka. Och då kanske även använda delar av sina kunskaper från whiskyvärlden.
Han tog kontakt med Leif Nyhammar som fick i uppdrag att konstruera en unik uppsättning pannor som skulle klara av att producera en extremt smakladdad vodka.
Resultatet blev en kombinationspanna av en pot still och två kolonnpannor. Varje kolonn har åtta ’våningar’ så en körning genom pannorna ger en sprit som är destillerad 17 gånger.
Namnet ’Purity’ kommer helt enkelt från att den vodka de kokar är helt ’Pure’. När de kokar sin vodka så spar de endast själva hjärtat av destillationen och destillerar det vidare i kolonnpannorna. Det är det som gör Purity unika. Just det faktum att de använder sig endast vad de kallar ’The heart av the heart’ – den absolut renaste och mest kraftfulla delen av hela destilleringen.
När den färdiga vodkan sipprar ut ur deras guldiga spirit safe så är dofterna och smakerna så koncentrerade att de måste blanda ut det med en neutral vetesprit och mineralrikt vatten från Kinnekulle innan buteljering sker.
Master Distiller Purity Vodka
Idag är det Stefan Magnusson som jobbar som Master Distiller på Purity Vodka. Magnus har en lite annorlunda bakgrund mot många andra man möter i denna bransch
– Jag kommer från raffinaderibranschen från början, berättar han, när vi möter honom på grusplanen utanför destilleriet vid slottet.
– 2006 så började jag jobba på en biodiselanläggning. Rapsen växer ju på åkrarna här kring Eslöv och så pressar man den till olja som man sedan raffinaderier, förklarar Stefan. Dieseln som vi producerade gick främst till traktorer och tyngre fordonen.
Genom bekantas bekanta så fick Stefan frågan 2012 om han skulle kunna tänka sig att börja jobba deltid med att framställa sprit också.
– Jag hade ju ett intresse av whisky redan med en liten samling flaskor där hemma. Och skillnaden på att producera diesel eller koka sprit är inte så långt ifrån varandra, skrattar Stefan.
Han blev ihopkopplad med Thomas Kuuttanen men Thomas i sin tur skickade vidare Stefan till Leif Nyhammar. Leif har tidigare jobbat som labbchef på Vin & Sprit då de hade produktion i Falkenberg
– Leif hade experimenterat ett tag med att ta fram olika destillat i pannorna som han och Thomas hade ritat och byggt, säger Stefan.
Leif var lite skeptisk först att ta emot Stefan men efter att han hade gått ett tag som ’lärling’ så kom de väl överens om hur man kokar vodka på bästa sätt.
Processen
Processen ser ut om följande. Den nioprocentiga mäsken av vete- och kornmalt pumpas in till pot still pannan. Mäsken värms så att den börja ånga, och håller då en alkoholhalt på 21 procent när den pumpas upp till den första av de två kolonnerna.
Vätskan faller ner till den första våningen och förångas genast då på det hundragradiga golvet. Ångorna kyls i våningens tak och blir åter till vätska som droppar ner till nästa våning. Så fortsätter processen i sjutton steg. Till slut kommer det ut en 80-procentig alkohol som sedan förs tillbaka till pot still pannan så upprepas proceduren igen.
Den slutgiltiga produkten är en extremt smakrik och fyllig 96-procentig vodka.
– De två kolonnerna med åtta våningar vardera är orsaken till att vi kan säga att vår vodka är destillerad 17 gånger, förklarar Stefan. Åtta plus åtta i kolonnerna och så enkelpannan. När vi gör 34 så späder vi första körningen med lite vatten och kör en gång till, då har vi fått 34 gånger. Och så gör vi om det en gång till så kommer vi upp i 51 gånger.
”Åtta våningar gånger två – plus enkelpannan ger oss 17 destillationer.”
När han rektifierar destillatet så går det i stort sett av sig själv. Hela anläggningen är uppkopplad så han kan i praktiken styra pannorna med hjälp av en iPad.
– Just idag är det lugn körning när jag ektifierar, men när jag kokar mäsk så är det desto mer att göra, säger Stefan. Då måste man ju ha koll på huvudet och svansen.
Mäsk
Grundstommen till deras vodka är ju naturligtvis mäsken, denna är det en bryggare som gör åt Purity.
– Det är ju egentligen ett öl som vi destillerar och ingen är lika bra på att sätta en mäsk som en ölbryggare, säger Stefan. Han gör en mäsk efter vårt recept där vete är en stor del, men också korn.
Concubine
Du behöver:
1 del gurkvatten (1 gurka + vatten)
1/2 del pastis eller absint
3 delar Purity Vodka
en skvätt sockerlag
Som dekoration:
1 skiva gurka
1 torkad chilifrukt
Gör så här:
Gurkvatten: Strimla gurkan tunt, lägg i en mindre kanna och fyll upp med vatten. Placera i kylen och låt stå svalt i minst 2 timmar. Sila innan upphällning.
Cocktail: Häll pastis/absinthe i ett glas och rör om. Fyll på med gurkvatten, Purity Vodka, sockerlag och isbitar. Dekorera med en tunt skuren gurkskiva på tandpetare. Addera en torkad chili för extra krydda.
Hela produktionen på Purity är 100% ekologisk. De skulle även vilja vara hundra procent lokala också men det är svårt i nuläget.
– Allt spannmål vi använder är ekologiskt och det gör det tyvärr svårt att verka 100% lokalt. Men det är något vi jobbar på. Vi pratar med våra leverantörer och några lokala bönder som förmodligen ska kunna levererar vete och korn från trakterna.
– En producent bör kunna komma upp i batcher med fem ton och då börjar det bli intressant för oss. Då kan vi mälta vårt eget vete och få den sorten vi vill ha.
”Vi använder endast ’The Heart of the Heart’ – den absolut renaste delen.”
Mäsken från bryggaren levereras i batcher om 6000 liter som räcker till tio körningar i destilleriet. Av 6000 liter mäsk så får de ut 600 liter ’kropp’ som alltså innefattar huvud och svans.
Huvudet kör de igen, men svansen slänger de direkt.
– Det är lite synd att vi inte använder svansen, men det är något som vi kikar på om vi inte kan åtgärda, berättar Stefan.
När det kommer till när svansen ska klippas så är Stefan med och luktar och kontrollerar.
– Vi har ingen fast skärningspunkt utan jag ser ju när alkoholhalten börjar gå ned då gäller det att vara med, förklarar han. Ibland kanske något har hänt med mäsken och då gäller det ju att se till att klippa tidigare än vanligt.
Han måste också ha stenkoll på temperaturen. Om pot stillen körs bara en tiondels grad för varmt så kan det skumma över till den första kolonnen.
– Hela apparaten är så välbyggd att man har kontroll på varenda tiondel, säger Stefan.
The Rosemary Hound
Du behöver:
1 del rosmarin-sockerlag (4 kvistar rosmarin, 1/2 dl strösocker, 1/2 dl vatten)
2 delar Purity Vodka
1/2 del röd grapefruktjuice
Som dekoration:
1 skiva röd grapefrukt
1 kvist färsk rosmarin
Gör så här:
Sockerlag: Koka upp vatten och socker i en kastrull. Lägg i rosmarinkvistarna och koka i ytterligare fem minuter. Plocka bort kvistarna när sockerlaget svalnat.
Cocktail: Häll sockerlag, Purity Vodka och röd grapefruktjuice i en isfylld cocktailshaker. Skaka väl och servera över iskuber. Dekorera med en skiva röd grapefrukt och en kvist rosmarin.
Att bränna 6000-liter mäsk tar cirka fyrtio timmar. Den första dagen tar det längre tid för att värma upp hela anläggningen men ju varmare det blir desto snabbare går processen.
– Jag kör ut en batch under fyra dagar, säger Stefan. På måndag startar jag upp produktionen med två körningar och så kör jag längre dagar på tisdag och onsdag med tre körningar vardera. På torsdag är det avslutande körning samt diskning och på fredag kan jag rektifiera, men det beror lite på leveransschemat, berättar Stefan.
Orsaken till att de har två kolonner är takhöjden i lokalen de är i. Byggnaden som står på Ellinge Slotts ägor är nämligen K-märkt – i alla fall exteriören.
– Vi skulle lika gärna kunnat ha haft en hög kolonn, men med tanke på huset vi huserar i så blev det denna design istället.
Det är gott om plats i själva ’pannrummet’ med en rejäl betongplatta som själva destillationsutrustningen står på.
– Om vi skulle vilja bygga ut och installera en till anläggning så har vi redan tagit höjd för det och sett till att det finns plats, säger Stefan.
Även om Purity är ett etablerat och välkänt varumärke så verkar de relativt dolt på den svenska marknaden.
Detta beror främst på att 80 – 90% av allt de producerar går till USA. De är i en expansiv fas och ska försöka ta sig in i flera stater.
”USA är den stora marknaden. Cirka 80 – 90 procent går till staterna.”
På Systembolaget hittar du både Purity Vodka Ultra Premium 34 samt Purity Vodka Connoisseur 51 Reserve.
I september 2017 så valde de att sänka priset på Purity Vodka Ultra Premium 34, från 481 kronor till 298 kronor. Detta för att fler ska få uppleva smaken av en fantastisk vodka i en klass för sig.
2 Trackbacks / Pingbacks
Kommentarerna är stängda.