Smakbomb från Jamaicas Grand Cru landar imorgon!

Vid Hampden Estate har det destillerats rom i nästan 300 år. Plantagen grundades 1753 i Trelawny, ett område som ibland går under benämningen Jamaicas Grand Cru och som varit hemvist för klassiska romdestillerier såsom Long Pond, Vale Royal, Oxford, Cambridge med flera.

Hampden producerar traditionell, estertung, potstill-rom utifrån genuina hantverksmetoder som använts vid destilleriet sedan starten. Det skulle dock dröja ända till 2009 innan Hampden själva började mogna den egna rommen istället för att sälja den på rot för vidare lagring eller buteljering.

En ny era inleddes samma år, när familjen Hussey förvärvade destilleriet sedan det statliga jamaicanska sockerbolaget lagt ut det till auktion. Istället för att producera rom i bulk, som man gjort i alla år, började man nu långlagra fat och låta sockerrörsdestillaten utvecklas till sin fulla mognad. År 2018 lanserades de första officiella buteljeringarna av destillerilagrad Hampden-rom.

Smakrik högester-rom i brittisk stil är Hampdens signum. Den tillverkas uteslutande i potstills och man använder sig av surmäsk, så kallad ”dunder”, där mäsk- och drankrester från föregående körningar sätts att jäsa om och om igen. Jäsningen sker i gamla orörda jäshus där de vilda jästcellerna sitter i jäskar, luft och väggar.

Hampden Estate lyfter fram fem hörnpelare som avgörande för att ge rommen dess karaktär: Egendomens klara källvatten, spontanjäsning med ”dunder”, potstilldestillering, tropisk lagring och att man aldrig eftersötar eller färgar någon rom.

Rommen har ekfatslagrats på Jamaica i åtta år, vilket Hampden menar är jämförbart med 25 års kontinental lagring i europeiskt klimat.

Hampden EstatePure Single Jamaican Rum, Aged 8 Years

Säljstart: Fredag 9 juni, utvalda butiker (ca 5st) samt webblager
Artnr: 41438-01
Pris: 749 kr
Volym: 70 cl
Alkoholhalt: 46%
Ursprung: Trelawny, Jamaica
Typ: Engelska skolan, Pure Single Jamaican Rum
Ålder: 8 år
Producent: Hampden Estate Distillery
Råvara: Melass
Vatten: Egen källa ca 4 km söder om destilleriet
Jästtyp: Vildjäst
Jäsning: Lång, 8–15 dagar
Destillation: Pot Still, Double Retort
Fat: 100% Ex-Bourbonfat
Esterhalt: 164,7 g/HLPA
Lagring: Lagrad på Jamaica (8 års tropisk lagring motsvarar, enligt destilleriet, nästan 25 års lagring i Europeiskt klimat)
Övrigt: Inga tillsatta färgämnen
Totalt antal flaskor: Anges ej
Antal flaskor till Sverige: 228 fl.