Vallein Tercinier – när cognac är som bäst!

2012 så skulle jag, Henric Madsen – Chefredaktör på Malter Magasin, åka på en resa till Paris. Väl bevandrad i whisky så tänkte jag passa på att botanisera bland Cognac istället när jag ändå var i Frankrike.

Jag gav mig ut på internet och letade efter tips och råd om fantastisk cognac och det lämpade sig så att Serge Valentin på Whiskyfun.com hade precis publicerat en stor recension av mer än 30 olika cognacs.

Bland dessa 30 så var det ett cognacshus som stod ut mer än resten och det var Vallein- Tercinier. Serge beskrev cognacen från Vallein- Tercinier som ett riktigt malt-alternativ och hyllade deras ’Hors-d’Age’ – där den yngsta beståndsdelen var 40 år och en flaska kostade drygt 100 euro.

Väl på plats i Paris så gick jag med raska steg mot Maison Du Whisky och inhandlade en butelj Vallein- Tercinier ’Hors-d’Age’ – och det var faktiskt en av de bästa cognac jag dittills hade smakat.

Man kan säga att cirkeln slöts i september i år när jag på Whisky Live i Paris stod och pratade med ägarinnan Catherine Roudier-Tercinier och Serge Valentin dyker upp bredvid mig – jag passar då på att berätta att det är hans förtjänst att jag överhuvudtaget fick vetskap om detta fantastiska lilla destilleri.

Jag passade också på att boka in en intervju med Cathrine för detta nummer av magasinet – dessvärre så kände hon sig inte tillräckligt trygg i sin engelska så istället fick vi prata med hennes man, tillika kollega, Stephane Roudier

Anrikt Cognacshus

Deras historia är rik, men ibland lite rörig men om man i korta drag så ser deras bakgrund ut som följande.

Den ena delen av familjen Vallein-Tercinier kan spåra sin närvaro i Saintonge-regionen ända tillbaka till 1480 då Robin Tercinier slog sig ned här så bör man börja historien om cognacshuset vid 1791. Det var då Louis Vallein köpte gården Domaine des Forges – gården där de än idag producerar sin cognac.

Louis fick senare en son, Napoleon som utvecklade gården till att bli ett vinhus. Hans son Georges Vallein fortsatte i sin pappas fotspår och 1850 grundade han ett handelsbolag som till stor del sysslade med vin -och spritexport. Han började även att destillera gårdens vin till cognac.

George fick två barn, Edith och Paul. Paul förde företaget vidare 1920 när han köpte det redan då anrika företaget Camille Dupuis. Han använde cognacen som hans far hade producerat och skapade egna blandningar som han buteljerade.

Hans syster, Edith, gifte sig och fick en son, Louis Tercinier (Georges sonson), som fortsatte familjetraditionen genom att efter första världskriget börja arbeta hos sin farbror Paul.

Det Louis Tercinier gjorde med företaget var avgörande för dess framtid. Han utvecklade nämligen nya affärsområden över hela Europa, inklusive Tjeckoslovakien, Finland, Tyskland, Storbritannien med flera.

1947 så anslöt sig Louis son Robert Tercinier till företaget och under 30 år producerade destilleriets åtta kopparpannor fantastisk sprit åt familjeföretaget.

Men vid mitten av 80-talet så började en tuffare period och de behövde söka nya marknader. Nu satte de fokus på Asien och tack vare sin rika historik och sitt stora utbud så lyckades etablera sig starkt direkt från start. De valde också att strypa tillgången till andra marknader och exporterade bara till en handfull länder inom Europa.

Under åren så hade Robert Tercinier blivit pappa till Louis och Catherine Tercinier och vid 1990 så beslutades de att de skulle dela upp företaget mellan sig. Louis fick ansvaret för produktionssidan och Catherine tog hand om den kommersiella delen. Bägge var stolta över att följa sina förfäder.
1992 så fick de rättigheterna att distribuera Pierre Balmain eftersökta cognac och detta öppnade upp nya säljkanaler över hela världen.

Exceptionell ålder

Vi whiskydrickare är ju vana vid att se lagringstider på 12, 18, 25 och 30 år. Ibland äldre men då är ju priserna galna. 2017 så buteljerade Vallerin-Terciner en hyllningbuteljering till Paul Valleins minne och de valde då en cognac som var destillerad under andra världskriget – den var snudd på åttio år gammal – men fortfarande prisvärd med sina 380 euro, cirka 4000 kronor
– Vi lagrar ju vår cognac under väldigt lång tid, vilket man främst kan se vid våra single cask buteljeringar. Vår hyllning till Paul Vallein är ju lagrad i snudd på åttio år, berättar Stephane. Oftast när sprit är lagrad så länge så har eken tagit över smakprofilen. Orsaken till att detta inte händer med vår cognac är att våra källare är byggda i lerjord. Denna lerjord gör att vi har en högre fuktighet än vanligt som gör att vi kan lagra cognac längre med väldigt bra resultat.

Ibland när de provar fat så upptäcker de att cognacen är perfekt men att det inte passar att buteljera den. Då flyttar de över cognacen från fat till stora glasflaskor, damejeanner.
– Vi gör denna flytt för att stoppa lagringen, berättar Stephane. Idag har vi damejeanner med cognac från 1920, 1930, 1940. Där dessa lagras kallar vi lite skämtsamt för ’paradiset på gården’. Tyvärr är dessa inte till salu utan det är vårt flytande familjearkiv.

Mer än bara väldigt bra cognac

Man kan säga att företaget idag står på tre olika ben. För det första så producera de sin egna cognac Vallein-Tercinier. För det andra så är de fatmäklare där de köper och säljer fat med cognac och för det tredje så är de en buteljerare åt andra företag.
– Även om vi är stolta över vår cognac så är det en väldigt liten produktion på endast 15 000 flaskor per år, säger Stephane. Det som ser till att lamporna lyser och att maten står på bordet är vår buteljeringsanläggning. Vi har byggt en stor buteljeringsanläggning där vi arbetar med en rad andra företag för att buteljera deras produkter. Vi har idag en kapacitet på över 300 000 flaskor per år.

Intresset från nästa generation att driva företaget vidare har dessvärre varit svalt, men för två år sedan så började Louis Tercinier son att jobba hos dem för att lära sig alla aspekter.
– Det är otroligt skönt, suckar Stephane lättat. Vi var lite oroliga att vi skulle bli tvungna att sälja, men nu är framtiden säkrad.

VALLEIN-TERCINIER HORS d’Age

Hors d’Age är en blandning av Cognac mellan 30 till 65år. Vallen-Tercinier´s Hors d’Age är garanterat minst 40 år och påminner mer om en elegant och vällagrad whisky än en cognac.

VALLEIN-TERCINIER Small Batch 46°

Här har Vallein-Tercinier verkligen lyssnat på sina kunder. De har skapat en modern cognac som är buteljerad vid 46% och ej är varken kylfiltrerad eller färgad. Att den är en blandning av 25årig Fins Bois och 15 årig Bons Bois skadar inte heller! Ett modernt mästerverk!

Vallein-Tercinier Lot 40 Hommage Cognac

Snudd på 80-årig cognac som destillerades under brinnande världskrig! Detta är en hyllning till grundarens son – magiska droppar som fortfarande är pigga och fruktiga.
Pris? Endast cirka 5000 kronor flaskan!