Agitator Single Malt är det innovativa Agitators första buteljering. Det svenska destilleriet känt för vakuumdestillering satsar på att göra whisky som mognar fortare utan att pruta på kvaliteten. Själva namnet Agitator betyder att traditioner ifrågasätts för att få fram de bästa smakerna. 10 november får Agitator Single Malt världspremiär på Systembolaget.
Agitator grundades 2015. Experimentlustan hos whiskyfolket utanför Arboga skiljer destilleriet från andra svenska producenter.
– Vi följer inte gamla traditioner om vi inte tror att det främjar smaken, säger destillerichef Oskar Bruno. Vår vision är att bli världens mest nyskapande whiskymakare, älskad av livsnjutare.
Oskar Bruno visste att han var något stort på spåren redan i starten 2018:
– Nykoket som kom ur pannorna var mjukt och fruktigt. Redan efter några månader på fat gjorde destillatet stora framsteg. Mognadstonerna har helt enkelt kommit extremt snabbt jämfört med konventionell whisky.
Men så gör man inte heller som alla andra. Jäsningen får pågå en hel vecka trots att det räcker med två dygn för att få fram alkoholen. Destilleringen som sker med undertryck i vakuum alstrar mycket fruktighet men gör också att spriten får lägre kokpunkt vilket sparar energi. Överskottsvärmen från destilleringen värmer dessutom upp lagerhusen sommartid vilket snabbar upp lagringsprocessen. Nykoket läggs på fat vid 55% istället för 63,5% som är vanligt i Skottland.
– Studier visar att whiskyn mognar fortare vid lägre alkoholstyrka. Dessutom kommer vi åt andra vattenlösliga aromer som extraheras ur ekfatet. Whiskyn smakar helt enkelt bättre fortare, säger Oskar Bruno.
Den whisky som nu släpps slår an tonen för hur Agitator kommer att smaka i framtiden. Olikt andra nya världen-destillerier som prövar sig fram med en rad släpp på väg mot en standardprodukt är den nya singelmaltwhiskyn färdig. Efter bara 3 år på ekfat.
Grunden är en mix av både rökig och orökt maltwhisky. Som lagrats på fyra olika typer av fat. Konventionella bourbonfat mixas med fat av ny amerikansk ek samt sherryfat och kastanjefat. Kastanj är ett alternativ till ekträ som inte är så känt i whiskybranschen men ger whiskyn en sötare fylligare smak av torkad frukt.
– Doften är lätt och fruktig med citrus, rött äpple samt ananas och lite torkad frukt, menar Oskar Bruno. Smaken har en del sälta och en liten rökig underton. Här finns också ett fruktigt inslag med äpple och citrus. Eftersmaken av söt vaniljkola håller i sig ett bra tag.
Agitator Single Malt har tappats på flaska vid 43% och släpps 10 november i Systembolagets beställningssortiment med artikelnummer 54089. Priset är 479 kr för 70 cl.