I Timrå, i Västernorrland, ligger Sveriges enda destilleri som är till hundra procent fokuserat på att göra rom, Vivsta Destilleri. Av helt naturliga orsaker så går ju tankarna till Karibien och vita stränder när rom nämns, men Petronella Bylund har visat att det minsann går att koka rom i norra Sverige också.
Hon har haft företag lite till och från sedan tidigare under årens lopp, samtidigt som hon har jobbat som lärare men sedan några år tillbaka så har hon haft firman vilande.
– Jag gillar det där med hantverk, säger hon. Framförallt kanske mathantverk då det är något som alltid har funnits i släkten. I min familj tar man reda på det naturen ger i form av konservering samt att sylta och saft.
Ända sedan hon fyllde tjugo år och fick handla på Systembolaget så har hon haft ett intresse av alkoholtillverkning och framställning. Då köpte hon vodka och gjorde egna likörer för att sedan fortsätta med eget vin och öl.
– Så när jag satt och planerade vad jag eventuellt skulle pyssla med inom företaget så fanns det några olika vägar att gå, berättar hon. I det område som jag kommer ifrån har det, liksom över hela landet, fullkomligt exploderat med nya bryggerier.
Så att starta att bryggeri i konkurrensen med de som har bryggt i flera år tyckte hon inte verkade så attraktivt.
– Vi har ju också två destillerier här i krokarna, nämligen High Coast whisky och Hernö gin. Men just i Timrå, där jag bor, har vi inget destilleri. Och då det är en boom i småskaliga, craft, destillerier också i hela världen så bestämde jag mig för att det ska göra, starta ett destilleri, säger hon bestämt.
Hon hade inte bestämt sig för exakt vilken sorts sprit som skulle produceras men hon såg ju att gin och whisky fanns i överflöd.
– Men jag såg ju att rommarknaden trendade och det fanns ingen i Sverige som enbart producerade rom, så då blev det det, säger Petronella.
Råprodukten, melass, är ju omöjlig att få tag på som svenskproducerad så den köper Petronella in från utlandet. Men hon mäskar och bränner romen i Timrå.
– Romen jag gör är så svensk som den kan bli, säger hon. Det enda som jag inte gör är att odla sockerrör och krossar dom för melassen.
Hur gör man?
För att skapa sig en bild av hur man börjar med romproduktion så började Petronella höra sig för bland andra producenter hur de producerar sin rom.
– Vad använder andra producenter för pannor? Hur ser processen ut? Även om jag har gjort alkohol förut så har jag inte destilleriet, förutom i skolmiljö.
Det blev mycket research och planering innan starten kunde ske, men med hjälp av kollegor i utlandet så beslutade Petronella att hon skulle använda sig av en kolonnpanna framför en enkelpanna.
– Jag har en kolonnpanna på femhundra liter med en kort kolonn på tre stycken sektioner med kopparplattor, berättar hon. Det är väldigt enkelt – en kokare, en kolonn och ett rör som råspriten rinner ut ifrån, säger Petronella.
Destilleriet med tillhörande lager är beläget i ett och samma rum och det börjar bli trångt.
– Just nu så är det ju en hel del fat som tar plats, skrattar hon.
Petronella använder bourbon- och sherryfat för lagring, men det är ju inga 500-liters vi pratar om utan mindre fat på 20 och 30 liter.
– Det är ju svårt med likviditeten att lagra i stora fat då det tar mycket längre tid. Så för att få ned lagringstiden så har jag valt att använda mindre fat nu, men jag sneglar ju på att skaffa större fat längre fram. Jag funderar även på att experimentera med madeirafat.
Faten köper hon från tyska Wilhelm Eder.
Det finns även en idé om att börja buteljera en vit rom då den inte behöver lagras utan kan säljas direkt.
– Men jag har även andra sidoprodukter, berättar hon. Bland annat en glögg som kanske kommer ut i år om jag hinner.
Petronella har jobbat 60% som lärare under två års tid och med alla annan tid på destilleriet. Men skulle hon jobba fulltid med Vivsta Destilleri så hamnar årsproduktionen på 12 000 liter oblandad sprit på ett år.
ROMSTILEN
Vad Vivstas rom kommer att få för stil är svårt att sia om i dagsläget.
Petronella själv föredrar rom som inte är överdrivet söt utan mer den brittiska stilen.
– Men det kan ju aldrig bli en fransk variant då agricol är gjord på juicen och jag gör min rom på melass, förklarar Petronella. Och om man ser på den svenska romkonsumtionen så drar den åt det sötare hållet.
Att söta eller inte är ett känsligt ämne i romvärlden och Petronella är inte säker på hur hon kommer att göra med sin rom.
– Socker är en smakbärare och om man sötar romen så kommer det ibland fram smaker som inte fanns där innan, säger hon.
FATSAMARBETE
Petronella ska eventuellt starta ett fatsamarbete med High Coast. De sherryfat som hon använder idag kommer som sagt från en tillverkare i Tyskland som mättar faten med en billigare form av sherry.
– Vid ett samarbete med High Coast så kommer jag få tag i riktiga sherryfat från Jerez i södra Spanien som innehållit Pedro Ximenez Oloroso, och då blir fantastiskt bra, säger hon.
VIVSTA på hyllan?
Med all säkerhet så kommer vi att se Vivsta Rom på hyllorna under hösten 2020. Det är det som Petronella nu själv siktar på.
– Jag har skjutit på lanseringen et flertal gånger på grund av en rad olika saker, skrattar hon. Men nu har jag lovat kunder på mässor runt om i landet att hösten 2020 så kommer det att börja släppas produkter, och det löftet kommer jag nog kunna hålla, avslutar hon.
BLI FATÄGARE!
Då det inte finns något buteljerat från Vivsta ännu så erbjuds kunder att köpa fat eller andelar i fat.
Som sagt så finns två olika typer att välja mellan, Bourbon eller Sherry.
Och det finns två olika storlekar att välja på, 30 liters och 20 liters.
Om ett helt fat känns för mycket så kan du också köpa in dig på 1/6 del.
Priserna är följande:
30 liter 12 500 kr
20 liter 10 500 kr
1/6 Andel (5 liter) 1 950 kr
Läs mer om hur du beställer på:
https://www.vivstadestilleri.com/
Härligt initiativ och i ett mansdominerat område gör inte saken sämre.
Lycka till?
Blev väldigt glad att läsa om en svensktillverkad Rom. Nu kan jag byta ut romen i mina praliner till svensk rom, helt underbart