Waterford frångår sin princip att inte producera rökiga Single Malts, genom att lansera två begränsade upplagor: Fenniscourt 1.1 samt Ballybannon 1.1. Dessa två rökiga whiskys är en återkomst av det traditionella sättet att producera whisky med enbart irländska sädesslag.
Under hösten 2022 släpptes Waterford’s lätt rökiga variant på 38PPM, Fenniscourt, i Systembolagets beställningssortiment. Men nu kommer den rökigaste varianten, Ballybannon 1.1, släppas i utvalda butiker.
Att göra rökig irländsk Single Malt med det karaktäristiska ”Single Farm Origin” – allt från ett ställe – var en utmaning som pionjären Mark Reynier inte kunde motstå.
Som en fortsättning på Waterfords pionjärsresa att ta fram whiskyns mest naturliga smaker har spannmålen för dessa rökiga sorter kommit från två Single Farm Origins: Fenniscourt och Ballybannon. Vardera gårds skörd har olika nivå av rökighet.
Man släpper således två sorter: Waterford Fenniscourt 1.1 – 38PPM, samt Waterford Ballybannon 1.1 – 47PPM. Båda i upplagor om endast 11,500 flaskor av vardera sort.
Denna rökigare varianten Ballybannon 1.1 kommer nu i utvalda butiker 24 februari 2023 hos Systembolaget. Tanken är att detta skall bli en årligt återkommande begränsad produktion som kommer kallas ”1.2” osv.
Waterford Ballybannon 1.1 – Peated, 50%, 47ppm
Relesedatum: 24 februari, 396 flaskor
Artikelnummer: 11487
Pris: 829:-
Lagrad på en fatkomposition av amerikansk first fill-ek 39%, amerikanska virginfat 21%, franska premiumfat 21% samt vin doux 14%
Färg: ljus gyllengul med fina oljor
Doft: elegant rökighet, mandel, lavendelhonung och spår av gröna äpplen
Smak: ordentlig rökighet, grillad havsfisk, smöriga toner, varma äpplen och mandel med lång len finish