Whisky på franska ­– Rozelieures

Man kan väl nästan påstå att Frankrike är det senaste whiskyundret på whisky himlen. Vad annat än ett whiskunder är det i ett land som för 20 år sedan inte hade ett enda whiskydestilleri, men som nu har omkring 100.

Det största och mest intressanta av dem är Rozelieures från Lorraine uppe i landets nordöstra hörn. Fransmän är minst sagt galna i whisky. I volym är Frankrike världens största marknad för skotsk blendwhisky och när det gäller singelmalt är man nummer två efter USA. Whisky Live i Paris är ansedd som en av världens främsta whiskymässor och arrangerande La Maison du Whisky är en europeisk hub som förser ett 50-tal internationella marknader med whisky. Inte minst har denna importör gjort japansk whisky känt utanför Japan. Det stora whiskyintresset har medfört att franska bolag köpt in sig i den skotska industrin där bland annat Pernod Ricard, Moët Hennessy, Remy med flera äger ett 20-tal destillerier som Glenmorangie, Ardbeg och Glenlivet för att nämna några.

Läs här vad vi tyckte om Rozelieures Fumé Collection

Lorraine är berömt för sina krikon (Mirabell) som man i århundraden använt för att destillera en populär likör. Rozelieures är en liten by, med färre än 200 invånare. Här har familjen Grallet destillerat Mirabell-likör sedan slutet av 1800-talet och på fälten runt sitt destilleri odlar familjen korn och andra sädesslag sedan fem generationer tillbaka. 2002 bestämde Hubert Grallet och hans svärson Christophe Dupic att börja tillverka whisky. De var båda passionerade whiskyvänner och hade rest runt i Skottland vid flera tillfällen.

Rozelieures är trots sin unga ålder ett av de destillerier som utvecklats bäst och den franska marknaden sväljer girigt all whisky man producerar. Sedan 2007 flödar cirka 200 000 liter fransk singelmalt ur potstillpannorna varje år. Rozelieures är helt självförsörjande på energi via en egen biogasanläggning. De odlar eget ekologiskt korn på 300 hektar och har sedan 2018 en golvmältningsanläggning med en kapacitet på 2 000 ton i drift. Rozelieures är därmed ett av få franska destillerier som torvtorkar malt och gör rökig whisky.

Rozelieures har dessutom ekskogar i området och lokala tunnbindare som sågar närproducerat virke och binder fat. Lagringen sker i huvudsak i traditionella bourbon- och sherryfat, men också på franska vinfat från Bourgogne, Rhône, Bordeaux och andra anrika vinregioner. Nu lanseras två buteljeringar som lyfter fram destilleriets fatarbete. Det är dels en portvinsfinish och en relativt ovanligt romfinish.

ROZELIEURES ÉDITION LIMITÉE FÛT DE PORTO, 46%

Säljstart: Fredag 27 mars, utvalda butiker samt webblager
Artnr: 11184-01
Pris: 748 kr
Alkoholhalt: 46%
Ursprung: Rozelieures, Lorraine, Frankrike
Typ: Single Malt Whisky
Malt: Korn från egna odlingar. Egenmältad och torvrökt till cirka 12 ppm.
Vatten: Källvatten från Vogeserna
Jäsning: Dubbel jäsning. 48 timmar i stängd tank + 48 timmar i öppet jäskar, upp till cirka 7-8%
Destillation: Dubbeldestillation i kopparpannor (alambic charentais)
Fat: Bourbonfat med finish på Portvinsfat
Ålder: Anges ej
Antal flaskor totalt: 120 fl.
Antal flaskor till Sverige: 60 fl.

Smaknoter:
Doft: Lätt rostad ek, kanderad frukt och plommon
Smak: Fruktig med drag av portvin, lakrits och viss sötma.
Eftersmak: Lång med toner av vanilj, frukt och fat.

ROZELIEURES ÉDITION LIMITÉE FÛT DE RHUM HSE, 43%

Säljstart: Fredag 27 mars, utvalda butiker samt webblager
Artnr: 11590-01
Pris: 734 kr
Alkoholhalt: 43%
Ursprung: Rozelieures, Lorraine, Frankrike
Typ: Single Malt Whisky
Malt: Korn från egna odlingar. Egenmältad och torvrökt till cirka 15 ppm. 
Vatten: Källvatten från Vogeserna
Jäsning: Dubbel jäsning. 48 timmar i stängd tank + 48 timmar i öppet jäskar, upp till cirka 7-8%
Destillation: Dubbeldestillation i kopparpannor (alambic charentais)
Fat: Bourbonfat med finish på Romfat från Habitation Saint-Etienne på Martinique.
Ålder: Anges ej
Antal flaskor totalt: 361 fl.
Antal flaskor till Sverige: 60 fl.

Smaknoter:
Doft: Maltiga toner, melass och honung
Smak: Frisk med vanilj och torkad frukt
Eftersmak: Lång och delikat, romtoner och stilla sötma